#Bedrijfsvoering

Schijnconstructies voorkomen met PayOK

Bedrijven die veel met uitzendbureau’s en zzp’ers werken een waarborg geven dat ze conform geldende cao-bepalingen betalen. Dat is het doel van de stichting PayOK, dat onlangs het gelijknamige keurmerk in het leven heeft geroepen.

Stichting PayOK speelt met het keurmerk in op de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). Die wet bepaald dat ondernemers aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de juiste beloning van werknemers in de hele keten, dus ook als die werknemers in dienst zijn bij een onderaannemer of uitzendbureau. Als een onderaannemer of uitzendbureau niet het juiste loon betaalt conform cao kan de werknemer het te weinig ontvangen loon opeisen bij de hoofdopdrachtgever.

Toetsing

Opdrachtgevers kunnen vanaf nu eisen dat de bedrijven waar zij werknemers inlenen of inhuren over het PayOK keurmerk beschikken. Toetsing en inspectie voor de PayOK norm omvat alle in Nederland werkzame cao-regelingen in alle bedrijfstakken, uitgevoerd door onafhankelijke, geaccrediteerde inspectie-instellingen. Stichting PayOK controleert vervolgens of deze instellingen hun werk goed doen. Het gecertificeerde bedrijf wordt opgenomen in een publiek toegankelijk register.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.