#Bedrijfsvoering

Slapen doen we in de nacht

In ons adviesvak is de fiscale structuur van bijvoorbeeld een eenmanszaak of een vennootschap onder firma niet altijd een optimale structuur. Even een voorbeeld ter verduidelijking.

Pa Bouwgraag heeft een eenmanszaak en wil het bedrijf overdragen aan zijn zoon. Het pand moet daarbij ook aan hem worden verhuurd. Helaas! Die wens kan niet worden ingewilligd. Vaak zit in het pand een behoorlijke stille reserve. Als de heer Bouwgraag stopt met ondernemen, dan moet hij afrekenen. Twee à drie ton belasting komt regelmatig voor. Dit blokkeert de overname. Want wie kan in hemelsnaam zo’n bedrag ophoesten? Als de heer Bouwgraag zijn onderneming tijdig had omgezet in de juiste BV, dan was de afrekening voorkomen.

Op dit moment trekt de markt goed aan; de winsten stijgen en daarmee ook de goodwill. De fiscus bekijkt een familieoverdracht zeer nauwlettend. Is de waarde wel juist, of wordt er vermogen overgeheveld zonder dat er successierechten worden betaald?

Nationale Schildersvakprijs 2020

De goodwill moet zakelijk worden bepaald. Het zal niet de eerste keer zijn, dat de goodwill die de zoon met hard werken zelf mede heeft opgebouwd, duur betaald moet worden door hem. Dan blijven er nog een aantal andere zaken over: benadeelt de heer Bouwgraag zijn andere kinderen niet, wat gebeurt er met het bedrijfspand als senior niet meer leeft etc.

Kortom: een familieoverdracht is een complexe zaak. Als je het niet goed doet, is de kans op een familieruzie best groot. Vandaar de kop boven deze column: ‘Slapen doen we in de nacht’.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.