#Bedrijfsvoering

Slim kozijn genereert data voor onderhoud

Het kozijn is voor het eerst getoond op de corporatiedag van Aedes eind november 2017.

Aannemingsbedrijf Draisma heeft samen met softwareleverancier Exact en BuzzerBase een slim kozijn ontwikkeld. Dat is voor het eerst getoond op de corporatiedag van Aedes eind november. In het slimme kozijn zit een sensor verwerkt in een van de stijlen.

Deze sensor meet vochtigheid, waarmee onderhoudsbeurten beter kunnen worden voorspeld. Nu is dat wel eens eerder gedaan in de vastgoedonderhoudsector. Nieuw is volgens directeur R&O Kees van Buuren dat er een directe koppeling is gemaakt met de Exact-software waarmee Draisma haar eigen bedrijfsproces heeft geautomatiseerd. Is het kozijn toe aan onderhoud, dan draait er een opdrachtbon uit bij de aannemer. “En al doorfilosoferend kwamen we op nog veel meer zaken uit die je zou kunnen meten.”

Nuttige data voor aannemer

Volgens Cyril Vonken (BuzzerBase), die met zijn bedrijf dergelijke slimme koppelingen maakt, kan een kozijn met sensor nog veel meer data generen die nuttig is voor het bouw- en onderhoudsproces. Te denken valt aan temperatuur binnen zowel als buiten. “Daarmee kan het informatie verschaffen voor klimaatcontrole.”

Slim kozijn genereert data voor onderhoud
De sensor in het kozijn is gekoppeld aan de Exact-software waarmee Draisma haar eigen bedrijfsproces heeft geautomatiseerd FOTO: EXACT

Ook een koppeling met de cv is mogelijk. “Als het kozijn meet dat het raam open staat, kan het tegen de cv zeggen: verwarm deze ruimte maar niet. Een ander punt is lichtintensiteit: op basis van het aantal zonuren kan een kozijn zelf aangeven dat het opnieuw geverfd moet worden. Dat is veel efficiënter dan ‘eens per 7 jaar een schilderbeurt’ aanhouden. Voor de Draisma’s van deze wereld zijn hiermee andere business modellen mogelijk op basis van data.”

‘Plug and forget’

Ingewikkeld mag het niet zijn, zo’n sensor. Vonken ziet veel behoefte aan wat hij noemt ‘plug and forget’: geen aparte bekabeling, een kleine batterij voor de voeding en aanhaken op bestaande Internet of Things-netwerken zoals LoRa (KPN), Sigfox en NB-IoT (Vodafone of T-Mobile) waar iedereen gebruik van kan maken. Die zijn ideaal voor de kleine berichtjes die vanuit dit soort sensoren worden verstuurd.”

Volgens Vonken brengen dit soort ontwikkelingen het datagestuurd werken weer een stap dichterbij. “We zijn nu zo ver dat niet enkel de vrachtwagen waar de bloemen in zitten wordt getracked, maar de verpakking waar de bloemen in zitten, vanaf kwekerij tot in de winkel.”

Pilot slim kozijn met woningcorporatie

Op de corporatiedag van Aedes waren de reacties volgens Van Buuren enthousiast. “Als corporaties dat willen, tuigen we graag een pilot met hen op.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.