#Bedrijfsvoering

Slimme aanpak consortium voor jarenzestigwoning

Het concept Scoop – een consortium van Hemubo Bouw, Rudy Uytenhaak Architectenbureau, Cauberg Huygen en KCP – is winnaar geworden van een prijsvraag van corporatie QuaWonen.

Een jury met vertegenwoordigers van corporatie QuaWonen, gemeente Krimpen aan den IJssel en bewoners koos donderdag 1 november in een openbaar debat voor de renovatie-aanpak SCoop voor 240 woningen uit de jaren 60. Het is de uitkomst van een bijzonder ontwikkelingstraject waarvoor bouwpartijen – in consortia én met elkaar – in korte tijd totaaloplossingen ontwikkelden. Dit proces leverde drie renovatie-aanpakken op, waarvan Scoop als beste is beoordeeld.

Het consortium werkte het meest energiezuinige concept uit met een besparing van meer dan 60 procent, met volgens de juryleden ook het meest duurzame wooncomfort tot gevolg. Bewoners nemen tijdens de verbouwing twee weken hun intrek in een ‘hotelwoning’, en een ‘transformatorhuis’ gaat dienen als bouwdepot voor restmaterialen die in de omgeving een tweede leven krijgen en als informatiepunt voor de buurt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Radicaal ander proces

Het innovatieprogramma Energiesprong koos voor een Slim&Snel-aanpak om enerzijds opdrachtgevers uit te dagen om een uitvraag te doen alleen op basis van specificaties en anderzijds partijen uit de bouwsector uit te dagen gezamenlijk een totaal-aanpak, oftewel concept, te ontwikkelen. Doel voor Energiesprong is om door het radicaal andere proces een impuls te geven aan energie-innovatie in de gebouwde omgeving. Programmaregisseur Jan Willem van de Groep: “QuaWonen is een werkelijk vernieuwende opdrachtgever geweest in dit proces, door er met open vizier in te stappen. Het resultaat mag qua energieambities van mij nog hoger, maar er zijn mooie integrale concepten uitgedacht die geschikt zijn voor al die zestiger jaren woningen in Nederland. Ik kijk met spanning uit naar de volgende concepten die in het kader van het Slim&Snel-initiatief van Energiesprong worden ontwikkeld, bij de andere vier aangesloten corporaties.”

Vernieuwend opdrachtgeverschap

QuaWonen heeft een ambitie: energieneutraal in 2030. Dat was een belangrijke trigger om niet zelf een aanpak te bedenken, maar om de markt uit te dagen tot innovatie. Zo startte een vernieuwend opdrachtgeverschap met een ‘contactadvertentie’ en een ‘speeddate-sessie’. De belangrijkste gevraagde prestatie was: opnieuw voor 50 jaar goed, inclusief bijpassende energieambities.

QuaWonen gaat nu met SCoop aan de slag op zoek naar 70 procent bewonerscommitment. QuaWonen bezit behalve de 240 woningen in de wijk Kortland in Krimpen aan den IJssel nóg enkele duizenden van dit type woningen. In heel Nederland staan daarvan zo’n 12.000.

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.