Het stoppen met de bouw en verkoop van conventionele dieselkranen gaat Spierings Mobile Cranes geen pijn doen. Volgens manager office & sales support Imke Michiels investeren vrijwel alle klanten van de Brabantse kranenbouwer alleen nog maar in hybride of full-electric hijskranen. “Nederland loopt hiermee voorop in de wereld; in het buitenland gaat de transitie van fossiel naar hybride of full-electric aandrijvingen wat trager, maar ook daar gaat men om.”
Vanaf dit jaar produceert Spierings Mobile Cranes alleen nog maar hybride of full-electric hijskranen. De kranenbouwer uit Oss loopt daarmee voorop in de branche. CEO Koos Spierings beweert in een bericht op de website van Spierings Mobile Cranes dat de elektrificatie van de bouwplaats alleen maar kan slagen als de fabrikant voorop loopt. “De rode draad door onze bedrijfsstrategie is innovatie. Dit besluit voelt goed en past bij ons DNA”, vult Michiels aan.
Voorwaarde subsidie
Ook de klanten van de Nederlandse kranenbouwer -kraanverhuurbedrijven maar ook bouw- en montagebedrijven in hoofdzakelijk de B&U bouw- zijn inmiddels overtuigd van de nut en noodzaak van de investering in elektrische kranen of een hybride variant met een elektromotor in combinatie met een kleine, uiterst zuinige en schone Stage V dieselmotor. Voorwaarde voor het welslagen van de transitie van fossiel naar elektrisch materieel is volgens Michiels wel dat de subsidies voor Milieu-investeringsaftreksubsidie (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) in stand worden gehouden. “De overheid heeft hier zeker een taak in. De hoogte van de subsidies mag wat ons betreft nog een onsje meer, maar die ondersteuning is belangrijk om de investering in elektrificatie van het materieel voor ondernemers betaalbaar te houden.”
eLift hybride torenkraan
Met de ontwikkeling en de levering van de hybride plug-in compacte kraan City Boy gaf Spierings Mobile Cranes in 2020 al haar visitekaartje af voor emissiearm hijsmaterieel. Sindsdien is de ontwikkeling van elektrische kranen versneld doorgevoerd. Tot op heden heeft de kranenbouwer al ruim 150 elektrische kranen uitgeleverd onder de noemer eLift. De hybride torenkranen zijn uitgerust met lithium-ion accu’s van 33 kWh en hebben aan boord voor nood een kleine 3-cilinder Stage V dieselmotor. In de praktijk wordt de dieselmotor aldus Michiels nauwelijks gebruikt.
De grootste uitdaging is volgens hem om de bouwplaatsen te voorzien van 16 ampère stroomaansluiting om het materieel te kunnen laden.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.