#Bedrijfsvoering

Strategie

Goedemorgen. En we knikken netjes naar elkaar als Japanners. Ja, het coronavirus verandert heel veel aan onze cultuur. Ik ben uitgenodigd bij Peter en hij heeft een bedrijf in de bouwnijverheid. Na wat gepraat over koetjes en kalfjes komt het hoge woord eruit. Hij wil zijn bedrijf verkopen. De reden is duidelijk.

Hij heeft een duidelijke strategie, die hij bepaalt op basis van de hoeveelheid werk die de architecten op dit moment hebben. Want als ze nu minder werk hebben in het maken van nieuwe plannen en ontwerpen, dan komt dat over een bepaalde tijd tot uiting in minder werk in de uitvoering van nieuwbouw.

Toch stel ik hem een aanvullende vraag. Omdat hij vooral bezig is met onderhoud van gebouwen en niet met nieuwbouw. Ook daar heeft hij een duidelijk antwoord op. “Als het regent in de nieuwbouw, drupt het goed in het onderhoud.” Wat hij eigenlijk wil zeggen is: als de nieuwbouw minder wordt, gaan de ondernemers uit de nieuwbouw met die (nieuwbouw)prijzen de onderhoudsmarkt op en verknallen de totale markt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Hij verwacht in 2021 een terugval in de markt en na de zoveelste recessie is hij het zat. Hij wil voordat de rest ook tot deze conclusie komt, van zijn bedrijf af. Heren ondernemers: eigenlijk is de omzet bij architecten een duidelijk signaal voor onze omzet in de toekomst en dus ook een eenvoudige en doeltreffende strategie. Al die dure adviseurs, die strategisch in een glazen bol kijken, hebben we helemaal niet nodig wanneer dit gegeven voor het oprapen ligt.

Betreffende de verkoop verwacht ik een toeloop van het aantal bedrijven. Veel ondernemers zijn het zat en de coronasituatie kan nog heel lang duren. Hopelijk klopt dat niet en vinden ze snel een vaccin. Ik vind het ook gezellig om met vrienden aan de bar te zitten en maar niets steeds te hoeven denken aan die 1,5 meter!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.