#Bedrijfsvoering

Systeembouwer

Laat ik eens teruggaan naar de tijd toen onze banken in de geldproblemen zaten. ING, ABN AMRO en SNS werden allemaal geholpen met uw en mijn geld om ze overeind te houden. Kennelijk zijn deze banken zo belangrijk voor onze economie dat ze ‘kost wat het kost’ niet mochten omvallen.

De gevolgen van een faillissement van een grote bank zouden een grote impact hebben op de economie en het Nederlandse kaartenhuis zou wel eens kunnen instorten.

Terug naar onze bouw. Laten we maar één van de grootste Nederlandse bouwers onder de loep nemen. De BAM maakt een omzet van ruim 7 miljard euro en het rendement van de laatste jaren staat onder druk. Feitelijk is het eigenlijk slecht. Stel de BAM valt om; wat zijn dan de gevolgen?

Ik ga maar uit van de gebruikelijke kengetallen die in de bouw beschikbaar zijn: van de omzet van 7 miljard wordt gemiddeld 60 tot 70 procent uitbesteed aan leveranciers en onderaannemers, en het betalingsgedrag van de BAM staat niet bekend als vlot. Hoe groter het bedrijf, des te meer wordt er uitbesteedt. Op de geconsolideerde BAM-balans van 2013 is de post handels- en overige schulden ongeveer 3 miljard. Gaat het fout met de BAM, dan zal dit dramatisch doorwerken bij de leveranciers en onderaannemers. En er ontstaat een kettingreactie van bedrijven die in de problemen komen of zelfs failliet gaan.

Het consortium van banken die de BAM financiert, krijgt dus ook veel problemen bij die bedrijven die failliet gaan door eventuele problemen bij de BAM, omdat ze deze nu ook (soms zwaar) financiert. Ik kan me zo voorstellen dat deze banken nu maar accepteren dat ze de BAM blijven financieren in plaats van de BAM in de problemen te brengen. Het faillissement van de BAM kost de banken namelijk (nog) veel meer geld. Kortom: de BAM is een systeembouwer. Net als de grootste banken van Nederland systeembanken zijn.

Richard olde Hartman is bedrijfsovernamespecialist, specifiek gericht op de bouwsector.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.