#Bedrijfsvoering

Te druk zijn, kost geld?

Vaak krijg ik als ik de vraag stel “Hoe gaat het” als antwoord: “druk, druk, druk.” Maar druk zijn, hoeft niet altijd hetzelfde te zijn als meer winst maken in een bedrijf. Ik durf zelfs te wedden dat te druk zijn soms geld kost.

Stel u heeft in de normale situatie een bedrijf met een omzet van 3 miljoen euro en de dekking in verband met de algemene kosten is met deze omzet geregeld. Nu gaat u als ondernemer meedoen met de drukte en de omzet stijgt van 3  naar 4 miljoen. U pakt uw telraam en ja hoor, u rekent uzelf rijk. Door te stellen dat de algemene kosten toch al zijn gedekt en dat deze miljoen extra omzet een winst gaat brengen van: 1 miljoen x 7 procent algemene kosten en 3 procent winst = 100.000 euro. U gaat de omzet in eerste instantie uitvoeren met uw huidige bezetting op kantoor en het gevolg is ‘druk, druk, druk’. Want waar haalt u zo snel een werkvoorbereider of uitvoerder vandaan? Ze zijn er namelijk niet!

Alleen vergeet u één ding. Door te druk te zijn, maken we veel meer fouten dan normaal en dat kost geld. Stel de fouten/problemen nemen met 3 procent toe om de omzet van 4 miljoen; ofwel 120.000 euro. Er zijn deskundigen die hebben geconcludeerd dat een bedrijf in de bouw gemiddeld tussen de 8 en 12 procent foutkosten heeft!

Wij als organisatieadviesbureau doen regelmatig een doorlichting van een bedrijf en spreken dan altijd met de chauffeur van de vrachtwagen en enkele voorlieden. Wat we dan horen wat er fout gaat, wilt u als ondernemer eigenlijk niet weten. Maar het is soms aanzienlijk. Eigen absurd: u bent dag en nacht bezig om uw omzet van 4 miljoen euro te realiseren en dan wordt het resultaat van uw onderneming ook nog 20.000 euro lager. Natuurlijk kunnen we discussiëren over de gehanteerde percentages van mijn berekening. Toch zit er een kern van waarheid in deze stelling.

Soms is het beter om de normale omzet van 3 miljoen veel beter te doen en niet de te drukke 4 miljoen. Geeft meer winst, rust in de tent, betere kwaliteit van het proces en het product en een veel beter werkgevoel. U heeft namelijk ook nog tijd voor uw privéleven. Dus u mag bepalen wat belangrijker is!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.