#Bedrijfsvoering

Thuiswerktip: vakkennis op afstand via webinars

Vakkennis opdoen zonder de deur uit gaan: webinars. BENG, (NOM-)renovaties en warmtepomptechniek waren veel voorkomende onderwerpen van de Bouwwebinars van het afgelopen jaar. Met éénmalige registratie zijn ze allemaal gratis te bekijken.

De webinars zijn geproduceerd door Eisma Bouwmedia, uitgever van onder meer Aannemervak.nl, en worden mede mogelijk gemaakt door fabrikanten en groothandel. Inmiddels hebben duizenden vakprofessionals live of integraal de webinars bekeken. In een webinar kun je vanachter je pc of tablet interactief een presentatie bijwonen. Hierbij heb je de mogelijkheid om live vragen te stellen aan de sprekers en moderatoren. Een aantal terugkijktips:

De (on)zin van NOM-renovaties

Woningen in één keer renoveren naar Nul op de Meter blijkt in de praktijk financieel vaak niet haalbaar. Met een goede aanpak is dat ook niet nodig en kan een renovatie prima in meerdere stappen gebeuren. De tussenstappen moeten dan wel zogenaamde ‘no-regret’-maatregelen zijn. Adviseur Chiel Boonstra van Trecodome deelt in het webinar zijn visie en ervaring. Kern: het gebouw goed maken, focussen op CO2-reductie en uitgaan van de natuurkunde. Hij houdt onder meer een pleidooi voor triple glas: “Daarmee ben je je koudeval kwijt en ben je vrij met het indelen van je woning en het plaatsen van de warmtebron, of dat nu de radiator, lucht- of vloerverwarming is.”

Cees van Dillen, directeur van Bouwbedrijf Van Dillen en van Prefab Fabriek Culemborg, gaat in op de uitvoering van energie-neutrale renovaties en de specifieke aandachtspunten van een stapsgewijze aanpak. Nuttige praktijkvoorbeelden dus. Bekijk dit webinar.

Biobased bouwen

Door biobased te bouwen én gebruik te maken van nieuwe energieopwekking kun je tot de ultieme duurzame woning komen. Maar hoe kun je beide vormen nu het best combineren? Die en meerdere vragen komen aan bod in het webinar ‘Verduurzamen 2.0; van circulair tot warmtepomp’ uit mei 2019. Hierin staat als projectcase Ecodorp Boekel centraal, waarover te lezen is in het huidige nummer van Aannemer. Onder meer biobased bouwer Patrick Schreven (ECO+BOUW) praat in dit webinar over zijn aanpak. Bekijk dit webinar.

Waarom BENG gegarandeerde spouwmuurkwaliteit vereist

In dit webinar uit met 2018 komen de ontwikkelingen rondom BENG aan de orde. Dat gedeelte is inmiddels enigzins achterhaald (hier wordt nog uitgegaan van de ‘oude’ eisen, de principes staan natuurlijk nog overeind), maar met het oog op de Wkb nog steeds razend actueel is het verhaal van kwaliteitscontroleur Philippe van der Haar van ERA Contour over kwaliteitsborging in de praktijk. Bekijk dit webinar.

Webinars in aantocht

Nieuwe webinars staan ook op de agenda. Voor donderdag 2 april is dat Bouwen met hout; voordelen en feiten. Inschrijven voor dit webinar. En op 14 mei Bouwen met hout, hoe doe je dat? Inschrijven voor dit webinar.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.