Twintig man op de cover van Aannemer. Een zeldzaamheid. Het zijn de BIM-evangelisten van de bouwbedrijven die eerder dit jaar kwamen tot de BIM Basis informatieleveringsspecificatie, ofwel een set basisafspraken over hoe zij – de aannemers – informatie willen uitwisselen met andere bouwpartijen in BIM.
Beoogd resultaat van de afspraken: BIM is effectiever te gebruiken door alle bouwpartijen, modellen worden betrouwbaar, verspillende taken verdwijnen. “Als we dezelfde taal spreken, dan ga je de voordelen zien. Dat is het belang van eenduidig informatie uitwisselen”, zegt Jeffrey Truijens, BIM coördinator & Jr. Supply Chain Manager bij Dura Vermeer, die tekst en uitleg geeft over het hoe en waarom van de afspraken.
Themanummer
Het septembernummer van Aannemer is een themanummer over BIM, dus er is meer. Zo dringt bij Bouwbedrijf De Nijs BIM inmiddels door tot de bouwplaats. De standaard werktekeningen verdwijnen. Uitvoerders krijgen of halen de informatie die ze nodig hebben direct uit het model. Daar is wel iets aan vooraf gegaan: het bedrijf heeft zichzelf aan de hand van BIM opnieuw uitgevonden. “Je bent het proces opnieuw aan het bedenken”, zegt BIM-manager Lex Ransijn.
Mathijs Natrop, eigenaar van Solidu en bestuurslid van buildingSMART Benelux, deelt zijn ervaringen met betrekking tot BCF (BIM Collaboration Format), een manier om binnen een BIM te communiceren, waarbij gebruik gemaakt wordt van een camerastandpunt, een plaatje en een tekstuele omschrijving.
Soft skills
Het gaat in dit nummer niet alleen over techniek: hardcore BIM-techneut Marcel van Bavel ontdekte hoe belangrijk soft skills zijn bij BIM: “Wil je effectief implementeren, dan moet je beginnen met je mensen”, stelt hij.
Vakblad Aannemer elke maand ontvangen? Klik hier voor een (proef-)abonnement.
Wil je effectief Bimmen dan heb je ook soft skills nodig inderdaad maar ook alle generaties en ook vrouwen en mannen. Diversiteit. Bim is informatie delen en dan managen. Zonder samenwerking geen Bim.