#Bedrijfsvoering

Twintig BIM-evangelisten op de cover

Twintig man op de cover van Aannemer. Een zeldzaamheid. Het zijn de BIM-evangelisten van de bouwbedrijven die eerder dit jaar kwamen tot de BIM Basis informatieleveringsspecificatie, ofwel een set basisafspraken over hoe zij – de aannemers – informatie willen uitwisselen met andere bouwpartijen in BIM.

Beoogd resultaat van de afspraken: BIM is effectiever te gebruiken door alle bouwpartijen, modellen worden betrouwbaar, verspillende taken verdwijnen. “Als we dezelfde taal spreken, dan ga je de voordelen zien. Dat is het belang van eenduidig informatie uitwisselen”, zegt Jeffrey Truijens, BIM coördinator & Jr. Supply Chain Manager bij Dura Vermeer, die tekst en uitleg geeft over het hoe en waarom van de afspraken.

Themanummer

Het septembernummer van Aannemer is een themanummer over BIM, dus er is meer. Zo dringt bij Bouwbedrijf De Nijs BIM inmiddels door tot de bouwplaats. De standaard werktekeningen verdwijnen. Uitvoerders krijgen of halen de informatie die ze nodig hebben direct uit het model. Daar is wel iets aan vooraf gegaan: het bedrijf heeft zichzelf aan de hand van BIM opnieuw uitgevonden. “Je bent het proces opnieuw aan het bedenken”, zegt BIM-manager Lex Ransijn.

Mathijs Natrop, eigenaar van Solidu en bestuurslid van buildingSMART Benelux, deelt zijn ervaringen met betrekking tot BCF (BIM Collaboration Format), een manier om binnen een BIM te communiceren, waarbij gebruik gemaakt wordt van een camerastandpunt, een plaatje en een tekstuele omschrijving.

Soft skills

Het gaat in dit nummer niet alleen over techniek: hardcore BIM-techneut Marcel van Bavel ontdekte hoe belangrijk soft skills zijn bij BIM: “Wil je effectief implementeren, dan moet je beginnen met je mensen”, stelt hij.

Vakblad Aannemer elke maand ontvangen? Klik hier voor een (proef-)abonnement.

 

1 reactie op “Twintig BIM-evangelisten op de cover

  1. Wil je effectief Bimmen dan heb je ook soft skills nodig inderdaad maar ook alle generaties en ook vrouwen en mannen. Diversiteit. Bim is informatie delen en dan managen. Zonder samenwerking geen Bim.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.