#Bedrijfsvoering

Vakmanschap en productiviteit

De komende tijd ontstaat er in de bouw een ‘ramp’ door het gebrek aan vaklieden. In de Randstad is het al echt een probleem; over enkele maanden is het ook uitgewaaierd naar de overige regio’s in Nederland.

We hebben als bedrijfstak de afgelopen jaren niet geïnvesteerd in dit probleem en kunnen dus ook niet verwachten dat dit zo ineens is opgelost. In dat licht bezien neem ik u mee naar een voorbeeld uit mijn eigen wereld.

De cv-ketel in mijn woning was aan vervanging toe en ik vroeg een bedrijf om een offerte voor een nieuwe. De leverancier stelde een bijzondere vraag: “Moet ik één of twee man sturen voor het plaatsen van de cv-ketel?” Hij legde het mij als volgt uit. “We hebben het op dit moment erg druk en normaal moet deze opdracht door twee monteurs worden uitgevoerd. De tweede man is eigenlijk alleen nodig voor ondersteuning en als hulp bij het transport van de cv-ketel en overige materialen. Als u die dag beschikbaar bent voor dit soort ondersteuning, dan hoef ik maar één monteur te sturen in plaats van twee.”

Wanneer je als bedrijfskundige goed kijkt naar alle handelingen in de bouw, is dit voorbeeld hierin breed van toepassing. Neem de schilder die naast schilderen ook ontvet, schuurt, een steiger opzet en verplaatst. Feitelijk is schilderen zijn vakmanschap. Ieder ander kan in een kort tijdsbestek leren schuren, ontvetten en helpen met het opzetten en verplaatsen van een steiger. Wellicht te gemakkelijk gedacht op papier, maar soms moet je anders denken om een probleem op te lossen.

Een ander voorbeeld in onze bouw is de ploegbezetting van een metselploeg. Een metselploeg bestaat uit drie à vier metselaars en één opperman. De metselaar is alleen maar aan het metselen en de opperman doet de rest eromheen. Kortom, hier wordt het vakmanschap van de metselaar goed benut.

Ondernemers in de bouw: denk na over de productiviteit van het vakmanschap en stem de inzet van personeel daarop af.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.