Partnercontent
#Bedrijfsvoering

VCA: een belangrijk instrument bij het voorkomen van bedrijfsongevallen in de bouwwereld

Tegenwoordig hoor je steeds meer over VCA-veiligheidstrainingen en bedrijven die VCA-certificering hebben behaald. Daar zit zeker ook een commerciële drijfveer achter, want veel opdrachtgevers stellen VCA-certificering als harde voorwaarde wanneer ze klussen aanbesteden. Als je als bedrijf geen VCA-certificaat hebt, kun je daardoor dus buiten de boot vallen. Dit geldt ook voor werknemers die solliciteren voor een baan in de bouwwereld. Steeds vaker wordt namelijk het VCA-diploma onderdeel van het eisenpakket bij de selectie van kandidaten. Maar de echte reden waarom VCA zo belangrijk is, is natuurlijk omdat het een waardevol instrument is bij het bewust leren met aandacht voor veiligheid, gezondheid en milieu.

Wat is VCA en waar komt het vandaan?

Voor het ontstaan van VCA moeten we terug naar 1994. Toen besloten aannemers en vertegenwoordigers van de petrochemische industrie samen te werken om een ​​breed gedragen, onafhankelijk evaluatiesysteem te creëren waarmee het veiligheidsbeleid van bedrijven in hun sector kon worden gemonitord. Dit beoordelingssysteem kreeg uiteindelijk de naam Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers, afgekort tot VCA. Anno 2020 is VCA uitgegroeid tot een instrument dat door veel bedrijven in verschillende risicosectoren, zoals de bouwwereld, de chemische industrie en de elektrotechniek, wordt gebruikt.

Een risicovol beroep

Of je nu aannemer of bouwvakker bent, je hebt een beroep waarbij werkgerelateerde risico’s aan de orde van de dag zijn. De bouwsector kent nu eenmaal veel gevaren op de werkplek die kunnen leiden tot verwondingen, uiteenlopend van mild tot permanent. De cijfers voor het aantal bedrijfsongevallen in Nederland zijn nog altijd schrikbarend. Zo zien we dat er in Nederland jaarlijks zo’n 200 duizend bedrijfsongevallen gebeuren. Dit zijn alleen gerapporteerde incidenten, het werkelijke aantal ligt hoger. In 4.300 gevallen raakt iemand gewond. Voor zestig mensen per jaar loopt een arbeidsongeval zelfs dodelijk af. Deze cijfers bevestigen de behoefte aan een systeem dat de veiligheid op de werkplaats beter kan garanderen.

Het nut van VCA voor bedrijven en werknemers

Het belang van een VCA-diploma voor individuele arbeidskrachten in de bouwsector zal duidelijk zijn: een goed besef van de risico’s van werken in deze sector op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu is onontbeerlijk. Geen baan is blijvend letsel waard, laat staan ​​dat het het waard is om veel te jong door te overlijden. Daarom kunnen we wel stellen dat het behalen van een VCA-diploma ook een investering is in jouw eigen veiligheid, gezondheid en welzijn. Tegelijkertijd levert het ook meer besef op van de risico’s voor de veiligheid en gezondheid van collega’s en eventuele bedreigingen voor het milieu die als gevolg van het werk kunnen ontstaan. Naast het commerciële perspectief is ook het geven van het goede voorbeeld voor bedrijven een belangrijke reden om in VCA te investeren. Ook kunnen bedrijven hiermee het risico op bedrijfsongevallen en claims die daaruit voortvloeien verkleinen.

Hoe kan het VCA-diploma behaald worden?

Het VCA-diploma kan behaald worden door een cursus te volgen. Dat kan op verschillende manieren, waarbij er ook voor verschillende doelgroepen verschillende cursussen bestaan. Voor medewerkers in de bouw is er de VCA Basis-cursus, die ook wel B-VCA wordt genoemd. Als aannemer of leidinggevende volg je omdat je andere verantwoordelijkheden hebt de cursus VOL-VCA: Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Het is mogelijk om de cursus klassikaal te volgen, waarbij vaak ook de mogelijk bestaat om dit op locatie te doen. Doorgaans is het dan mogelijk dit in één dag af te werken, inclusief examen. Maar het is ook mogelijk om je VCA online te behalen via een e-learning. Ook de e-learning kan direct worden afgesloten met een examen. Zelfstudie is de derde optie om het VCA-diploma te behalen. Je krijgt dan het lesmateriaal thuisgestuurd en vervolgens kun je op eigen tempo leren. Het examen moet je dan afleggen bij een erkend examenbureau. Voor alle cursusvormen geldt dat het mogelijk is om voor het echte examen eerst ter voorbereiding een proefexamen af te leggen. Zo weet je wat je kunt verwachten op het echte examen. De VCA-cursus kan gevolgd worden bij www.vcacursus.nl.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.