#Bedrijfsvoering #Bouwplaats

Kuijpers Bouw Heteren: “Veiligheid moet je plannen” (met video)

Kuijpers Bouw Heteren pakte de Bewust Veilig-dag 2023 groots aan, met onder ander een toolbox over Bewuste Bouwers.

“Veiligheid moet je plannen”, stelt Danny Sterrenburg, KAM-coördinator bij Kuijpers Bouw Heteren. Zij kijkt terug op de Bewust Veilig-dag, op 29 maart gehouden bij bijna 700 bedrijven uit de bouw-, techniek- en onderhoudssector. Motto van de dag: Bewust Bezig = Bewust Veilig.

Arno Visser, de kersverse voorzitter van Bouwend Nederland, opende de Bewust Veilig-dag bij bouwbedrijf Kuijpers. “Bij eerdere edities deden we ook mee, maar dit jaar kozen we voor een grootse aanpak samen met een aantal van onze partners”, vertelt Sterrenburg.

Zij geeft aan dat veiligheid bij Kuijpers al jaren op de agenda staat, ‘maar we hebben het nu echt op één gezet’. “Dat betekent onder meer dat het onderwerp in elke vergadering als eerste ter sprake komt.”

Veiligheid-Bewust-Veilig-Dag-2023
Directeur Jan Kuijpers en KAM-coördinator Danny Sterrenburg.

Nadruk op samen

Voor familiebedrijf Kuijpers, met zo’n 20 medewerkers actief in de utiliteitsbouw, lag de nadruk tijdens de Bewust Veilig-dag op ‘samen’. “Samen bewust veilig aan het werk, want bouwen doe je niet alleen. Samen met een aantal partners gaven we invulling aan de dag aan de hand van zeven toolboxen”, laat Sterrenburg weten. De toolboxen behandelden onderwerpen als Veilig hijsen, Veilig werken met hoogwerkers, Bewust veilig is ook bewust duurzaam en Veilig verankeren en elektrische gereedschappen.

“Het mooie van zo’n dag is dat mensen uit verschillende disciplines met elkaar in gesprek gaan en van elkaar leren. Alle lagen van het bedrijf waren aanwezig. Van de mensen op de bouwplaats tot de directeur. Het draait echt om bewustwording en duidelijke afspraken maken. Waar zijn we mee bezig, snappen wij elkaar, hebben we alles goed in het snotje? Echt, veiligheid is te plannen”, is de overtuiging van Sterrenburg.

Veiligheid-Bewust-Veilig-Dag-2023
Kuijpers Bouw Heteren organiseerde de Bewust Veilig-dag samen met partners Munco en Arendsen-Steel.

Iedere maand een ander veiligheidsthema

Bij Kuijpers doen ze dat aan de hand van een jaarkalender. Iedere maand wordt een ander thema onder de aandacht gebracht, door bijvoorbeeld het ophangen van posters op de bouwplaats en toolboxmeetings. Sterrenburg: “Thema’s die dit jaar onder meer nog voorbij komen zijn LRMA (Laatste Minuut Risico-Analyse, red.),  Veilig samenwerken met onderaannemers, en Afzetting en valgevaar.”

Grootste uitdaging vindt de KAM-coördinator het om veiligheid dagelijks actueel te houden. “Het gaat uiteindelijk om gedrag. En dat gedrag willen we samen positief veranderen, onder andere door het programma veiligmethein.nl. Een bouwplaats kan gevaarlijk zijn; de risico’s wil je zoveel mogelijk uitsluiten. Dat begint al op kantoor door na te denken over de volgorde van werkzaamheden en door veiligheidsmaatregelen te treffen. Door werkplannen op tijd en integraal met elkaar af te stemmen komen risico’s op tijd in beeld en kunnen de juiste maatregelen getroffen worden.”

Bouwend Nederland maakte deze video van de Bewust Veilig-dag bij Kuijpers Bouw Heteren.

Recordaantal bedrijven neemt deel
aan Bewust Veilig-dag 2023

De bouw heeft het predicaat een onveilige sector te zijn. De branche doet er alles aan om het werk veiliger te maken, onder ander door het organiseren van een jaarlijkse Bewust Veilig-dag. De Bewust Veilig-dag is een initiatief van brancheorganisaties Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland.
Het doel van deze dag is om het bewustzijn rond veilig werken te vergroten en zo het aantal ongevallen in de sector terug te dringen. “Uit het recordaantal van bijna 700 deelnemers blijkt dat steeds meer bedrijven bewust bezig zijn met veiligheid”, aldus de organiserende brancheorganisaties. De Bewust Veilig-dag werd voor het eerst gehouden in 2016.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.