#Bedrijfsvoering

Verkeerde aanpak

Als adviseur word ik regelmatig betrokken bij een familieoverdracht. Zo ook weer enkele weken geleden. Dhr. Bouwgraag en zijn zoon kwamen bij ons op de koffie in Amersfoort. Het bedrijf van dhr. Bouwgraag was een klein bouwbedrijf met een paar vaste medewerkers en zijn zoon verrichtte al diverse managementtaken.

Als adviseur hebben we voldoende kennis (al vele bedrijven begeleid op dit terrein) om het gesprek gestructureerd te laten verlopen. Dhr. Bouwgraag had via zijn accountant aan een fiscaal adviseur gevraagd hoe een en ander het beste kon worden geregeld. Er lag een document van meerdere pagina’s, waarin deze adviseur uitlegde wat het beste was.

Feitelijk had dit rapport mijn interesse in eerste instantie helemaal niet. Ik vind een andere vraag veel belangrijker bij een klein bedrijf met een omzet van circa 700 duizend euro: “Is er wel geld te verdienen na de overname?” Dhr. Bouwgraag had een eenmanszaak en na overname veranderde de kostenstructuur op diverse plaatsen. Even een voorbeeld.

Het pand stond op de eenmanszaak en was vrij van hypotheek. Daarnaast waren er nog energielasten en wat onderhoudskosten. Na overname zou de zoon het pand gaan huren en dat was gelijk een extra kostenpost van 35 duizend euro per jaar. De huidige concurrentiemarkt, met zzp’ers, gaf veel te weinig resultaat om onder andere de extra huur te kunnen betalen.

Ondernemers: Laat niet eerst een uitgebreid fiscaal rapport maken (kosten al snel 2 à 3 duizend euro), terwijl het bedrijf na overname eigenlijk niet financieel haalbaar is. Pak dit punt dus als eerste aan en kijk of er mogelijkheden zijn om het wel financieel haalbaar te maken. Anders heeft overname geen zin.

Uit ervaringen in onze praktijk kunnen we op dit moment stellen dat voor diverse bedrijven met een omzet van minder dan 1 miljoen euro geldt dat ze bedrijfseconomisch niet haalbaar zijn.

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.