#Bedrijfsvoering

Verkooprisico door te hoge leeftijd

Ik ben uitgenodigd door een accountant om eens met de eigenaar van een bedrijf in de bouwnijverheid te komen praten. Onderwerp van het gesprek is de verkoop van zijn bedrijf. De accountant mailde mij van tevoren diverse stukken en tevens had hij al een verkoopmemorandum gemaakt van het bedrijf.

Ik had geen idee wat de ondernemer wilde en was benieuwd naar zijn toekomstbeeld. Maar toen hij zich aan mij voorstelde was het me al snel duidelijk. Hij gaf een beeld van het bedrijf en ik vroeg hem naar zijn leeftijd. Hij zag er zeker vitaal uit, maar hij was al 74 jaar en eigenaar van een zeer gezond bedrijf met een omzet van 2,5 miljoen euro. De bouwonderneming had in totaal tien personeelsleden in dienst.
De accountant had mij ook een waardeberekening van het bedrijf gestuurd en het indrukwekkende spreadsheetmodel gaf een nog indrukwekkender waarde.

“De waarde van een bedrijf is niet alleen afhankelijk van het resultaat van de onderneming”

Ik weet uit ervaring dat hoe ouder de ondernemer is des te hoger ook de gemiddelde leeftijd van het personeel uitvalt. En dat was hier eveneens het geval. De gemiddelde leeftijd was bijna zestig jaar.
Ik heb de accountant en de ondernemer uitgelegd dat één van de belangrijkste zaken in zijn bedrijf (de leeftijd van het personeel) een veel te hoge drempel (lees: risico) is voor een koper. Dit ondanks het feit dat goed personeel nauwelijks te vinden is.
De waarde van een bedrijf is niet alleen afhankelijk van het resultaat van de onderneming. Vele andere factoren bepalen dit.

Dus ondernemers wacht niet met de verkoop van je bedrijf totdat je het risico loopt een bedrijf te verkopen met werknemers die een veel te hoog leeftijdsgemiddelde hebben. De waarde van het bedrijf is dan veel lager en je hebt zelfs kans dat je de onderneming niet kunt verkopen en je blauw betaalt aan transitievergoeding.

Richard olde Hartman is directeur van Olde Hartman Advies, overnamespecialist in de bouwnijverheid. Lees al zijn blogs hier.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.