#Bedrijfsvoering

Vermeulen Bouwbedrijf wint Sociale Innovatieprijs FNV

Foto: Gerrit de Heer (via twitter)

Vermeulen Bouwbedrijf uit Rijen is de winnaar van de Sociale Innovatieprijs 2018 van FNV Bouwen & Wonen. De prijs, bestaande uit een trofee en een bedrag van 10.000 euro, is vrijdag door FNV-voorzitter Han Busker overhandigd aan de directeur van het bedrijf. De prijs wordt tweejaarlijks toegekend aan het bouwbedrijf dat zijn werknemers het beste betrekt bij de inrichting en organisatie van het werk.

De jury roemt in haar rapport de innovatieve organisatiestructuur van Vermeulen: ‘De traditionele hiërarchische organisatie is omgevormd tot zelfsturende teams. Functies zijn rollen geworden. De teams bestaan uit UTA-personeel en bouwpersoneel. ‘Directeur’ en staf vormen het ‘team ondersteuning’. […] Vertrouwen en verantwoordelijkheid waren zichtbaar en voelbaar bij iedereen die we spraken.’

De innovatieve manier van werken is ook zichtbaar in indeling en gebruik van de kantoorruimte: ‘Het voorheen traditionele kantoor is volledig verbouwd. Er zijn nu open ruimtes, waar ook de huidige en vorige directeur een plek zoeken; de voormalige directiekamer is ontvangstkamer geworden. Ook bouwpersoneel komt nu op kantoor. De scheiding kantoor – bouw is fysiek en mentaal vrijwel opgeheven.’

Vermeulen kiest voor binding met zijn medewerkers. Het bedrijf heeft ongeveer 35 mensen in vaste dienst. Er zijn 5 tot 7 zzp’ers die min of meer vast bijspringen als dat nodig is. Ze worden hetzelfde behandeld als de vaste krachten. Jonge zzp’ers die goed bevallen wordt gevraagd in vaste dienst te komen. De gedachte is dat het risico van overcapaciteit ruim opweegt tegen het voordeel van mensen in vaste dienst hebben die de werkwijze en de cultuur kennen.

De jury is van mening dat Vermeulen Bouwbedrijf in alle opzichten een sociaal innovatief bedrijf is.

Andere genomineerden

Ook over de twee andere genomineerden, Binx Smartility uit Groenlo en Ter Steege Bouw Vastgoed uit Rijssen, is de jury lovend.

Binx Smartility

‘Binx Smartility heeft een forse verbeterslag gemaakt door de integratie van bouwbedrijf en installatiebedrijf’, schrijft de jury. ‘De teams op kantoor reiken over traditionele grenzen van bouw- en installatie-ontwerp. Men noemt het ook wel co-creatieteams. Ze overleggen zelf met de klant. Die integratie werkt prettiger, met minder fouten en met minder oponthoud gedurende het bouwproces. De teams worden gecoacht door de bedrijfscoach, die in een niet sociaal innovatief bedrijf technisch directeur zou worden genoemd.’

De jury is van mening dat Binx Smartility een goed voorbeeld is van sociale innovatie, van gelijktijdige vernieuwing van werkorganisatie, personeelsbeleid en arbeidsverhoudingen, met name op kantoor en wat het UTA-personeel betreft. Als verbeterpunt geeft de jury het advies mee om na te gaan hoe de sociale innovatie naar de bouw zelf kan worden doorgetrokken.

Ter Steege Bouw Vastgoed

Over Ter Steege schrijft het juryrapport: ‘Het serieus nemen van de medewerkers heeft de vierde generatie Ter Steege van de voorouders meegekregen. Het is een vanzelfsprekendheid. Iedereen die we vroegen wat er bijzonder is aan Ter Steege zei: “De sfeer in het familiebedrijf”. Mensen blijven er lang werken. Het Fundament bestaat uit de waarden ‘betrokken, betrouwbaar, bekwaam’. Mensen kunnen zich ontwikkelen. Eigen initiatief wordt gewaardeerd.’

De jury is van mening dat Ter Steege een sociaal innovatief bedrijf is, met name wat het personeelsbeleid en de arbeidsverhoudingen betreft. De organisatie van het werk is nog tamelijk traditioneel. ‘Lean’ gaat hier vooral over efficiency. ‘Maar’, stelt het juryrapport, ‘door de participatieve stijl van leiding geven kunnen medewerkers hun stem makkelijk laten horen. Voorgenomen veranderingen worden met medewerkers besproken, bijvoorbeeld op welke manier je huizen afbouwt.’ Als verbeterpunt geeft de jury mee om na te gaan hoe in de werkorganisatie meer verantwoordelijkheden en vooral ook bevoegdheden lager in de organisatie bij medewerkers en bij teams kunnen worden gelegd.

Jury

De leden van de jury zijn Rosetta Kooistra (directeur van SBI Formaat), Gerrit de Heer (BuildingChanges), Tjeerd Willem Hobma (directeur Volandis), John Kerstens (Tweede Kamerlid PvdA) en Frank Pot (voorzitter; emeritus hoogleraar Sociale Innovatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen). Elk van de genomineerde bedrijven is bezocht door de voorzitter en een wisselend lid van de jury. Tijdens de bezoeken is gesproken met vertegenwoordigers van de directie en vertegenwoordigers van het personeel. Ook is van elk bedrijf een bouwplaats bezocht, waar gesproken is met de uitvoerder en het bouwproject is bekeken. Tijdens deze bezoeken zijn filmopnames gemaakt in opdracht van FNV Bouwen en Wonen. De jury kwam vanaf mei 2018 drie keer bijeen en maakte op 6 november een laatste afweging.

Sociale Innovatieprijs FNV Bouwen & Wonen

De FNV wil dat werknemers over hun werk kunnen meepraten, meedenken en meebeslissen. Om dat te bevorderen heeft FNV Bouwen & Wonen dit jaar de Sociale Innovatieprijs ingesteld. De prijs vraagt aandacht voor de rol van werknemers als specialisten in hun vak en biedt tegenwicht aan de vaak technocratische benadering bij het invoeren van innovaties in de bouw.

De volgende ronde voor de FNV Bouwen en Wonen Sociale Innovatieprijs zal zijn in 2020.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.