#Bedrijfsvoering

Verplichte training voor werken met diisocyanaten in aantocht

Iedereen die met diisocyanaten werkt, moet voor 23 augustus 2023 een speciale training gevolgd hebben. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor het trainen van werknemers. De trainingsverplichting geldt ook voor zzp’ers die met diisocyanaten werken.

Veel producten die in de bouw worden gebruikt, bevatten diisocyanaten. Volgens Europese wetgeving geldt voor iedereen die professioneel werkt met producten met meer dan 0,1 procent diisocyanaten dat zij een speciale training volgen. Deze regeling gaat in op 24 augustus 2023.

Risico op beroepsastma

Diisocyanaten zijn chemische stoffen die worden gebruikt voor de productie van polyurethaanproducten, zoals isolatieschuim (PUR-schuim), kitten, lijmen en coatings. Onzorgvuldig gebruik van deze producten kan leiden tot allergieën, zoals beroepsastma en COPD. In de EU worden 4,2 miljoen werknemers blootgesteld aan diisocyanaten. Beroepsmatige blootstelling aan diisocyanaten is verantwoordelijk voor negen tot vijftien procent van alle astmagevallen bij werkende volwassenen.

De verplichte training voor werken met diisocyanaten moet bijdragen aan het voorkomen van beroepsziekten. Ook als je maar weinig met deze producten werkt, is een training noodzakelijk. De werkgever is verantwoordelijk voor het trainen van de medewerkers. Hij documenteert wie wanneer getraind is. Ook zelfstandigen die werken met diisocyanaten moeten een training volgen.

Certificaat is vijf jaar geldig

Online trainingen zijn te vinden op safeusediisocyanates.eu. Aan het eind van de training volgen tien vragen. Bij acht goede antwoorden volgt een certificaat, dat vijf jaar geldig is.

Producten met meer dan 0,1 procent diisocyanaten:

– Eén- en twee componenten PUR-schuim (spuitbus)
– PU-lijmen en PU-kitten
– PU-hars
– PU-gietvloeren, PU-vloerenlakken, PU-vloerenlijm
– Betonreparatiemiddelen op basis van polyurethaan
– 2-componenten polyurethaan coatings
– 2-componenten gespoten PUR-schuim (na-isolatie)

Het label van producten waarvoor de training verplicht is, vermeldt sinds 22 februari 2022 een waarschuwing: ‘Per 24 augustus 2023 moet voor industrieel of beroepsmatig gebruik een passende opleiding zijn voltooid.’

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.