#Bedrijfsvoering

Vooroverleg en vaste partners reduceren faalkosten

Vooroverleg met alle betrokken partijen wordt door de bouwkolom gezien als meest effectieve manier om faalkosten te reduceren. Dit blijkt uit het hoofdstuk ‘Faalkosten: ontwikkelingen 2001-2015’ van het BouwKennis Jaarrapport 2015/2016.

Ook het werken met vaste partners wordt vaak genoemd als geschikte methode voor de vermindering van faalkosten. Op enige afstand volgen het aanbesteden op kwaliteit, werken met gestandaardiseerde oplossingen en het werken met prefab-elementen. Deze twee laatste methoden lijken een vlucht te nemen.

Faalkosten 2001-2015

Traditiegetrouw bevat het BouwKennis Jaarrapport een aantal verdiepende themahoofdstukken. Dit jaar is dit onder andere het hoofdstuk ‘Faalkosten: ontwikkelingen 2001-2015’. Hierin wordt onder andere ingegaan op de meest effectieve manier om faalkosten te reduceren. Dit vraagstuk is in 2014 en 2015 aan de bouwkolom voorgelegd. Vooroverleg met alle betrokken partijen komt in 2014 en 2015 als belangrijkste uit de bus. In 2015 bedraagt dit percentage zelfs 28%. Vooroverleg neemt op voorhand al communicatieproblemen weg, het zorgt ervoor dat mogelijke problemen zo vroeg mogelijk worden opgelost en het zorgt mogelijk ook voor meer vertrouwen tussen de betrokken partijen.

Vaste partners

Als tweede meest effectieve manier om faalkosten te reduceren wordt het werken met vaste partners genoemd. Samenwerking in een meer vaste vorm brengt sowieso op communicatiegebied vele voordelen met zich mee. Partijen zijn op elkaar ingespeeld en kunnen elkaar vertrouwen. Helaas is het niet altijd mogelijk om met vaste partners te werken in de bouw. Dit hangt vooral ook af van de wensen van de opdrachtgever.

Aanbesteden op kwaliteit

Op de derde plek staat het aanbesteden op kwaliteit in plaats van de laagste prijs. Opvallend is echter dat deze manier om faalkosten te reduceren stukken minder vaak is genoemd in 2015 (10%) dan in 2014 (21%). Daarentegen wordt het werken met gestandaardiseerde oplossingen (10%) en het werken met prefab-elementen (10%) veel vaker genoemd dan in 2014. Lees hier meer.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.