#Bedrijfsvoering #Bouwplaats

VSB waarschuwt voor incomplete rolsteigers

De Vereniging van Steiger, Hoogwerk- en Betonbekistingsbedrijven (VSB) waarschuwt voor het leveren van imcomplete rolsteigers door sommige handelaren. Hierdoor zouden levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De brancheorganisaties roept werkgevers en gebruikers op om te controleren of er sprake is van een complete levering en opbouw.

Aanleiding voor de waarschuwing is voor VSB de wildgroei van rolsteigers die veelal online worden aangeboden en in eerste instantie lijken te voldoen aan de eisen die vanuit Europa (rolsteigernorm EN 1004) en Nederland (A-blad Rolsteigers) worden gesteld. “Alhoewel de aangeboden producten compleet en daarmee geschikt lijken voor gebruik, ontbreken in de praktijk vaak vitale onderdelen, zoals voldoende stabilisatoren, leuningwerk, schoren en platforms”, aldus de VSB.

Werkgevers verantwoordelijk voor schade

Dergelijke incomplete rolsteigers zijn niet alleen een serieus gevaar voor de gebruiker maar vormen ook een risico voor de werkgever en leidinggevenden die hun medewerkers hierop laten werken, geeft de brancheorganisatie aan. “Zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de materiële en immateriële schade die door een eventueel ongeval met een incomplete rolsteiger ontstaat.”

Met rolsteigers gebeuren nog veel ongelukken doordat deze onzorgvuldig en dus verkeerd zijn opgebouwd. Gemiddeld komen elk jaar door een val van een rolsteiger twee mensen om het leven en houden tientallen er blijvend letsel aan over.

Sinds begin 2022 geldt de nieuwe rolsteigernorm NEN-EN 1004-1. Daarop volgde een aangepast A-blad Rolsteigers. De VSB-commissie Ladders, Trappen en Rolsteigers bracht vorig jaar de flyer ‘Wijzigingen in wet- en regelgeving rolsteigers en kamersteigers’ uit waarin de belangrijkste wijzigingen zijn samengevat.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.