#Bedrijfsvoering

Waarde is geen prijs

Als adviesbureau – inmiddels al betrokken bij meer dan 400 koop- en verkoopbegeleidingen in de bouwnijverheid – komen we diverse mensen (zoals accountants) tegen die een waardebepaling hebben gemaakt van een bedrijf. De methodes zijn erg verschillend. Van één keer de jaaromzet tot en met spreadsheets die zo ingewikkeld in elkaar zitten, dat niemand de uitkomst snapt.

Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: ze zijn voornamelijk gericht op alleen de financiële kengetallen. Daarbij is het resultaat (winst) en het rentepercentage zeer bepalend voor de waarde.

Alleen nu onze ervaring. De genoemde waardebepalingen kloppen als berekening wel – er zitten geen foute formules in de spreadsheet -, maar de uiteindelijke verkoopwaarde is regelmatig totaal anders dan de berekende waarde.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Hoe dit komt? De doorsnee ‘waarderingsdeskundige’ heeft eigenlijk nauwelijks referenties in de markt. Hij moet het dus doen met ‘gemiddelde kengetallen’.

Een voorbeeld. De gemiddelde woning in Nederland is 325.000 euro waard. Met een beetje plus en min is dit het kengetal van de waarderingsdeskundige. Met het feit dat datzelfde woning in Wassenaar zes keer zo duur is als in Delftzijl houdt hij geen rekening. Dit weet hij gewoon niet vanwege gebrek aan marktkennis.

Ter toelichting: een bedrijf A en een bedrijf B met dezelfde winst – financiële kengetallen. A is een onderhoudsbedrijf in Rotterdam, dat werkt voor professionele opdrachtgevers en heeft een personeelsbestand van gemiddeld 40 jaar. B is een bedrijf uit de Achterhoek, dat alleen werkt voor particulieren en werknemers heeft van rond de 55 jaar. Voor de waarderingsdeskundige is de waarde bijna hetzelfde. Maar in de praktijk maakt dat in de verkoopprijs een zeer groot verschil.

Volgens ons heeft de ondernemer behoefte aan de ‘verkoopprijs’ van zijn bedrijf en niet aan de ‘waarde’. Bel ons maar eens een keer om jouw verkoopprijs te berekenen!

Richard olde Hartman, directeur Olde Hartman Advies, overnamespecialist in de bouwnijverheid

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.