In het verleden waren beroepen vaak echt familieaangelegenheden. Jongeren gingen nadat ze hun lagere of middelbare school hadden afgerond vaak in de leer bij het bedrijf waar hun vader of moeder ook werkte, en zo rolden ze een bepaalde functie in. Dat is vandaag de dag heel anders. Vanwege de uitgebreide studiemogelijkheden kan vrijwel iedereen na zijn middelbare school een vervolgopleiding naar wens kiezen. Ook bieden opleiders en bedrijven ook steeds meer mogelijkheden je op latere leeftijd om te laten scholen tot een compleet ander beroep. Dit is – mede vanwege het huidige grote tekort aan professionals – onder meer het geval in de techniek.
Groot tekort aan technici – onder andere in de bouw
De bouwsector kreeg het afgelopen decennium te maken met de ene na de andere uitdaging. Eerst werd ongeveer tien jaar geleden de nieuwbouw zowat geheel platgelegd vanwege de financiële crisis. Daarbij zochten veel professionals in de bouw iets anders. In de jaren daarna is onder andere vanwege deze bouwcrisis een tekort aan woningen ontstaan. Er zou dus met man en macht bijgebouwd moeten worden. Maar dit is de afgelopen jaren weer bemoeilijkt door onder andere de geluidsnormen en stikstofproblematiek, het tekort aan bouwmaterialen en het ontstane tekort aan technische vakmensen.
Niet alleen in de nieuwbouw is trouwens een groeiend tekort aan technische vakmensen. Dit aantal neemt namelijk ook toe door verduurzaming (duurzame energieopwekking en renovatie van gebouwen), de verdere ontwikkeling van het Internet-of-Things (IoT) en de toenemende hoeveelheid medische apparatuur.
De voordelen van je om laten scholen
Opleiders en bedrijven hebben daarom de handen ineen geslagen om omscholen naar de technische branche zo interessant mogelijk te maken. Zo heb je met bijvoorbeeld een loodgieter opleiding of opleiding tot zonnepanelen monteur van Strevon uitstekende carrièrekansen. Bij Strevon volg je diverse technische cursussen, maar ga je ook tijdens het omscholingstraject al fulltime aan het werk bij een bedrijf. Je ontvangt al vanaf de eerste dag salaris en doet gelijk ervaring op. De opleidingsdagen worden uiteraard volledig vergoed en doorbetaald.
Opleiding elektrotechniek vs. installatietechniek
Zou je graag ‘iets’ in de techniek gaan doen? Als je graag met je handen werkt, kun je binnen deze branche echt alle kanten op. Twee belangrijke onderdelen zijn de installatie- en de elektrotechniek. Bij werk in de installatiebranche kun je allereerst bijvoorbeeld denken aan sanitair monteur, airco- of rioleringsmonteur of de eerder genoemde loodgieter. Elektromonteurs houden zich daarentegen vooral bezig met de aanleg van en het onderhoud aan elektranetwerken, en het ontwikkelen en installeren van elektronische systemen en installaties. Hierbij kun je denken aan het vervangen of uitbreiden van een groepenkast. Waar ligt jouw passie?
Dit artikel is partnercontent van Strevon.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.