Wachten op de eindfactuur
Als adviesbureau in de bouwnijverheid zien we de complete jaarrapporten van bedrijven. Een post die onze onverdeelde aandacht heeft, is de stand van zaken betreffende debiteuren en onderhanden werk. Ofwel, hoe staat het met de financiering van het bouwbedrijf? Groot struikelblok daarbij is de eindfactuur. Op de één of andere manier is het bij het midden- en kleinbedrijf altijd een probleem om die tijdig te maken.
Nu is het voor menig ondernemer een lastig werkje om alle bonnen bij elkaar te zoeken. Een goed overzicht van het meerwerk is er ook vaker niet dan wel. De administratie is niet compleet en uiteindelijk – na dit al tien keer tussen de oren te hebben gestart – gaan ze ermee aan de slag. Wij komen soms eindfacturen tegen waarbij het werk al meer dan een half jaar volledig is afgerond. Afgezien van lastig kunnen we dus concluderen dat ondernemers het ook geen leuk karwei vinden.
Maar heren ondernemers, beseft u wel de consequenties?
- Een hoge post ‘onderhanden werk’ betekent dat de benodigde liquiditeit voor jouw bedrijf veel hoger is. Dit kost je geld en heeft invloed op de waarde van het bedrijf.
- Wie maanden later pas met de eindfactuur komt, kan in een stevige discussie met de opdrachtgever terechtkomen over meerwerk. Dit wordt ‘handjeklap’, maar kost je wel geld.
- Als er na maanden bij de opdrachtgever een ruitje is beschadigd of de deurkruk een beetje los zit, moet jij het oplossen om jouw factuur betaald te krijgen. En ja, dat kost je weer geld.
Dus hoe langer je wacht met het maken van de eindfactuur, hoe meer problemen je hebt!
Iedereen weet dit, maar waarom dan niet direct de eindfactuur maken nadat het werk is gerealiseerd? Zet al je leveranciers en onderaannemer onder druk: ze moeten binnen drie weken hun factuur sturen, anders krijgen ze niet betaald. Want ook deze ondernemers wachten met de eindfactuur, en zo wacht de één op de ander.
Dat lukt niet bij jouw leveranciers en onderaannemers? Onzin. Bij anderen lukt het toch ook? En als het niet aan de leveranciers en onderaannemers ligt, dan komt het door jezelf.
Hoe dan ook, de eindfactuur moet een keer worden gemaakt. Doe het meteen, dan ben je weer een lastig karwei kwijt.
Richard olde Hartman, directeur Olde Hartman Advies, overnamespecialist in de bouwnijverheid.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.