#Bedrijfsvoering

Wat brengt de toekomst?

Ten opzichte van 2008 zijn er in 2017 ongeveer 17 procent minder bedrijven in de bouw. Ik heb het dan over bedrijven met twee of meer personen. Het totaal was in 2008 circa 30.850 en dat is nu 25.505.

Natuurlijk heeft de crisis een rol gespeeld bij deze daling. Toch is de daling al veel langer zichtbaar in de bouwnijverheid. Dus is er iets anders aan de hand.

Het antwoord is voor mij als adviseur bij koop, verkoop en bedrijfsopvolging erg duidelijk. Een generatie terug gingen twee op de drie bedrijven over naar de volgende generatie in de familie. Nu nog maar één op de drie.

Het antwoord hierop is ook weer simpel. Vroeger had senior soms wel acht kinderen; tegenwoordig houdt het bij maximaal drie op. Er was vroeger dus altijd een opvolger voor het bedrijf. Ook is het leeftijdsverschil tussen senior en junior veel groter dan bij de vorige generatie. Waar het voor junior voorheen een must was om het bedrijf over te nemen, spelen nu andere factoren een rol in deze beslissing.

Alles bij elkaar komen er de komende jaren veel meer bedrijven op de markt, waarvoor een koper moet worden gezocht. Het gros (80 procent) van deze bedrijven heeft twee tot tien man personeel en is meestal voornamelijk over te dragen aan een privé-persoon. Ook het aantal mensen dat dit wil is geen buslading vol. Bovendien hebben deze mensen vaak beperkt geld en hebben de banken totaal geen zin in de financiering van een klein bedrijf. Voor de bank zijn de kosten voor het regelen van zo’n financiering te hoog ten opzichte van de hoogte van het bedrag. Daarom vinden zij deze financiering niet interessant.

Zie daar het antwoord: De daling gaat door! De bedrijven die geen koper vinden, moeten rekening houden met een kapitaalvernietiging van 50 tot 150 duizend euro. Dus stoppen kost veel geld.

Wilt u meer weten over hoe we dit kunnen voorkomen, bel me dan: 033-4555889. Voor trouwe lezers van mijn columns staat de koffie klaar.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.