Partnercontent
#Bedrijfsvoering

Wat is er wel en juist niet verzekerd bij de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Als aannemer is het hoe dan ook verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit komt doordat je met dit type verzekering verzekerd bent tegen zaak- en letselschade die je veroorzaakt tijdens het werk, wat niet verzekerd is met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Deze schades kunnen uiteraard erg hoog oplopen zo nu en dan, dus hier wil je zelf niet voor opdraaien. Bovendien zal de schade die je werknemers veroorzaken ook verzekerd zijn. Veel ondernemers kiezen er dan ook voor om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. In dit artikel geven we wat meer informatie over dit onderwerp.

Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is niet verplicht volgens de Nederlandse wet. Je hoeft dus niet per se een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, al kan dit in een aantal gevallen wel nodig zijn. Er zijn namelijk een paar situaties waarin je wel dit type verzekering af moet sluiten. Zo kan dit zijn omdat een opdrachtgever of een klant erom vraagt. Daarnaast kan het ook zo zijn dat een brancheorganisatie waarbij je bent aangesloten dit eist van alle leden. Dan is het dus in principe wel verplicht om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar niet volgens de Nederlandse wet.

Wat is verzekerd?

Als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten dan zul je dus verzekerd zijn tegen een paar soorten schade. Allereerst zal de schade aan spullen gedekt worden. Dit is het meest voor de hand liggende risico en gaat dus over schade die jij veroorzaakt hebt aan de spullen van iemand anders. Natuurlijk kan dit ook gedaan zijn door je personeel, want zij vallen ook onder de aansprakelijkheidsverzekering van de onderneming. Daarnaast zal de schade aan andere mensen ook gedekt worden door de verzekeraar, wat uiteraard ook wel letselschade genoemd wordt. Dit kan bijvoorbeeld al gebeuren als het glad is maar je niet gestrooid hebt op je terrein en je klant hier uitglijdt en zijn been breekt of iets dergelijks.

Wat is niet verzekerd?

Natuurlijk zijn er ook een aantal scenario’s waarin je met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet de schade zal dekken. Hierbij kun je onder meer denken aan contractuele aansprakelijkheid. Voor sommige dingen ben je namelijk aansprakelijk volgens de Nederlandse wet, maar ook in de contracten die je afsluiten kunnen situaties afgesproken worden waarin je aansprakelijk bent. Daarnaast zijn beroepsfouten ook niet verzekerd. Hierbij kan het gaan om verkeerd advies, maar ook een andere fout waardoor je klant financiële schade leidt.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als je je toch wil verzekeren tegen beroepsfouten dan zul je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af moeten sluiten. Hiermee zal zuivere vermogensschade namelijk ook gedekt worden, wat dus niet het geval is bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Zuivere vermogensschade wordt gezien als een financiële schade dat veroorzaakt is door beroepsfouten, zoals een verkeerd advies. Het is dan ook met name voor adviserende beroepen verstandig om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is voor een aantal beroepen zelfs wettelijk verplicht in Nederland, zoals bijvoorbeeld voor financieel adviseurs. Uiteraard geldt de verplichting niet voor alle adviserende beroepen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.