#Bedrijfsvoering

Wat is in Revit 2024 interessant voor de aannemer?

3D rendering in Twin Motion dat onderdeel uitmaakt van Revit. (bron Cadix)

Onlangs verscheen de nieuwste versie van Autodesk Revit 2024. Voor aannemers is één van de meest in het oog springende verbeteringen dat de wapening in betonwanden veel realistischer in 3D kan worden georiënteerd. In voorgaande versies was de 3D weergave van wapening in bijzonder gevormde wanden onlogisch. Daarnaast kan in de nieuwste Revit-versie de wapening van elk betonobject in een aparte uittrekstaat worden getoond.

Laatstgenoemde verandering is handig voor de betonvlechter die daarmee exact de wapening volgens de opgegeven maatvoering kan aanbrengen. Dat verhoogt de kwaliteit van het werk. “Vooral bij complex gevormde betonwanden is die aanpassing in de uittrekstaten zeer handig”, vertelt consultant Building Solutions Walther Seton van CAD-en BIM-specialist Cadix. “Daarmee kunnen de gewapende betonobjecten in een gebouw precies worden gemaakt zoals ze zijn ontworpen en berekend door de constructeur en hoeft de vlechter niet zelf te improviseren.”

Toposolid

Een andere ingrijpende verbetering in Revit 2024 is de feature Toposolid. Daarmee kan de Revit-gebruiker een 3D model maken van een maaiveldopbouw voor de fundering van een gebouw. Voorheen gebeurde dat met Toposurfaces, maar deze tool was te simplistisch in Revit uitgevoerd. Daardoor konden de resultaten niet worden meegenomen in een BIM. De bodemlagen en de resultaten van de grondsondering moesten altijd in een aparte PDF aan de aannemer worden overhandigd.

Met Toposolid kunnen de aannemer en grondverzetbedrijf in een vroeger stadium in 3D de bodemopbouw zien en de waarden van de grondsondering uitlezen. Dat zijn belangrijke data om een goede funderingstactiek te bepalen. “Elke grondlaag kan nu in Revit worden gedefinieerd en verrijkt met maten en andere parameters. Dat vind ik echt een aanzienlijke verbetering”, vertelt Seton die in zijn trainingen Toposolid zeker aan de orde stelt.

Twinmotion

Qua visualisatie is de werking van Twinmotion (een real-time 3D rendering van het te ontwerpen gebouw) in Revit 2024 opgewaardeerd. Elke verandering in het Revit-model wordt automatisch verwerkt in de rendering van Twinmotion. Dit real-time renderingsprogramma werd vorig jaar in Revit geïntroduceerd.

Dark Theme

Tot slot is de userinterface in de 2024-versie aanpasbaar met een zogenaamd DarkTheme. Dat betekent dat de achtergrond, ribbon en projectbrowser van het 3D model in zwart-grijze tinten kan worden gezet in plaats van standaard wit. Setton ziet tijdens de cursussen van Cadix dat vooral CAD veteranen de achtergrond vaak naar zwart instellen om daarmee de oude vertrouwde look te creëren. Bovendien werkt dit rustiger voor de ogen. Met de Dark Theme knop is deze viewmode snel in en uit te schakelen.


Meer weten over Revit 2024? Kijk dan deze video.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.