#Bedrijfsvoering

Welk type accountant heb jij?

De wensen, eisen en verwachtingen die ondernemers van hun accountant hebben, komen niet altijd overeen met de werkelijkheid. Als mij wordt gevraagd wat een accountant op jaarbasis mag kosten, dan weet ik al dat het foute boel is. Want eigenlijk bedoelt de ondernemer: ik betaal een behoorlijk bedrag, maar krijg er haast niets voor terug.

In de praktijk zijn er twee type accountants te onderscheiden:

1. De telraamaccountant

Accountants die goed kunnen tellen, maar met betrekking tot het begeleiden en adviseren geen idee hebben wat ze voor een bedrijf kunnen betekenen. Zij stoppen het pand of de stamrechtverplichting – de pensioenopbouw van de ondernemer – in de Werk BV. Betogen dat je de opslag hoger moet maken, omdat je anders geen winst maakt. En bij een vraag geven ze niet thuis, omdat ze zich er niet aan willen branden in verband met hun accountant regels.

Een eenmanszaak is volgens mij tegenwoordig niet meer de juiste fiscale constructie vanwege het risico dat je dan loopt. Maar er zijn accountants die aangeven dat je minder belasting betaalt bij een eenmanszaak dan in een BV-constructie. Dit mag dan wel waar zijn; ze vergeten de grote gevolgen van de hoofdelijke aansprakelijkheid als er toch wat gebeurt.

2. De echte accountant

Deze accountants vinden het telwerk, en dus het maken van een jaarrapport, eigenlijk maar bijzaak. Soms vinden ze het zelfs niet leuk meer. Ze geven duidelijk hun mening over het bedrijf.

Waar valt jouw accountant onder? Misschien is het een mix van beide types. Bedenk dat ook een groot accountskantoor telraampersonen in dienst heeft. Daarnaast krijg je elk jaar een gepeperde rekening. Is type 1 van toepassing? Stop dan met dit kantoor en zoek een andere accountant. Het argument dat hij al jaren een ‘vertrouwensman’ is, is onzin. Als puntje bij paaltje komt, heb je er niets aan.

Richard olde Hartman, directeur Olde Hartman Advies, overnamespecialist in de bouwnijverheid.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.