Partnercontent
#Bedrijfsvoering

Welke verzekeringen komen zéér van pas voor startende aannemers?

Starten als zelfstandige in het vak van aannemer is een flinke uitdaging, maar zeker ook een mooie uitdaging. Die start moet je zorgvuldig maken. Dat gaat verder dan het verzamelen van materialen en opdrachten. Zonder de juiste verzekeringen kun je eigenlijk niet van start gaan met je eerste klus. We bespreken welke verzekeringen zéér van pas komen voor startende aannemers.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als zelfstandig ondernemer ben je verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Als je arbeidsongeschikt raakt door ziekte of een ongeval, kun je niet meer werken en valt je inkomen weg. Daar is geen automatisch vangnet voor zoals bij werknemers in loondienst, en het kan dus grote financiële gevolgen hebben. Daarom is het verstandig om als aannemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers af te sluiten, zeker omdat het vak van aannemer met aanzienlijke risico’s op ongevallen gepaard gaat. Met deze verzekering ontvang je een uitkering als je niet meer kunt werken door ziekte of een ongeval. Zo kun je de kosten voor levensonderhoud en je bedrijf blijven betalen. Het lijkt er overigens op vanaf 2027 de arbeidsongeschiktheidsverzekering niet meer optioneel gaat zijn voor zzp’ers.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Als aannemer loop je altijd het risico op schadeclaims van derden die kunnen ontstaan tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan schade aan eigendommen van opdrachtgevers, onderaannemers of omwonenden. In zo’n situatie kan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitkomst bieden. Deze verzekering dekt de financiële gevolgen van schadeclaims en letselschade die voortvloeien uit je werkzaamheden als aannemer. Het is dus een belangrijke verzekering om te hebben. Bovendien kan het hebben van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een verplichte voorwaarde zijn bij het aangaan van samenwerkingen met opdrachtgevers of het verkrijgen van vergunningen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Aannemers werken vaak aan projecten waarbij grote sommen geld en hoge verwachtingen van de klant betrokken zijn. In het geval van een fout of verzuim tijdens het werk, kan dit aanzienlijke financiële gevolgen hebben voor zowel de aannemer als de klant. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt bescherming tegen claims als gevolg van beroepsfouten, nalatigheden of verzuimen. Met deze verzekering ben je als aannemer gedekt voor kosten die voortvloeien uit rechtszaken, schadeclaims en andere financiële verliezen die voortvloeien uit een professionele fout. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is daarom van groot belang om de continuïteit van je bedrijf te waarborgen.

CAR-verzekering

Als aannemer draag je de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van eventuele werknemers en het publiek tijdens je bouwwerkzaamheden. Ook ben je verantwoordelijk voor het materiaal en de machines die je gebruikt. Een CAR-verzekering (Construction All Risk-verzekering) is daarom onmisbaar. Deze verzekering dekt namelijk schade die ontstaat tijdens de bouwwerkzaamheden, zoals schade aan gebouwen, materialen en machines. Ook schade door storm, diefstal en vandalisme worden gedekt. Hierdoor hoef je als aannemer niet zelf op te draaien voor de kosten van de schade.

Rechtsbijstandverzekering

Helaas loop je altijd het risico om betrokken te raken bij een juridisch geschil, bijvoorbeeld met een klant, leverancier of onderaannemer. Een rechtsbijstandsverzekering kan dan uitkomst bieden. Deze verzekering biedt juridische bijstand en dekt de kosten van een advocaat of andere juridische dienstverlener. Zo hoef je je geen zorgen te maken over hoge kosten voor juridische bijstand en kun je de zaak met een gerust hart aanpakken. Bovendien is het vaak mogelijk om vooraf juridisch advies te krijgen, zodat je eventuele geschillen kunt voorkomen.

Begin dus niet als een kip zonder kop in het vak. Er kan te veel fout gaan om onverzekerd van start te gaan, en dat kan grote financiële consequenties hebben. Sluit de juiste verzekering tijdig af en verdien de maandelijkse vaste lasten die ze opleveren terug door goed werk te leveren en te groeien in het vak!

Dit artikel is partnercontent van Allianz.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.