#Bedrijfsvoering

Wet aanpak schijnconstructies naar de Kamer

Minister Asscher heeft de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) naar de Tweede Kamer gestuurd. De Aannemersfederatie noemt het ‘een historisch moment’.

Niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever wordt verantwoordelijk voor het betalen van het cao-loon. Onderbetaalde werknemers krijgen zo meer mogelijkheden om hun achterstallige loon te innen. Opdrachtgevers die weten, of moeten weten, dat een werknemer niet voldoende betaald krijgt, kunnen hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Deze zogenoemde ketenaansprakelijkheid voor loon is een van de maatregelen uit de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) die minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Hiermee wil Asscher constructies aanpakken die zijn opgezet om de regels en cao-afspraken te omzeilen. “Voor gelijk werk moet gelijk loon worden betaald, of een werknemer nou uit Rotterdam of uit Roemenië komt”, aldus de minister. Lees hier meer over de maatregelen uit WAS.

Sector ‘schoon’ maken

Aannemersfederatie Nederland (AFNL) noemt het bij monde van voorzitter Henk Klein Poelhuis een ‘een historisch moment en een belangrijke stap om de sector weer ‘schoon’ te maken vanaf de opdrachtgever tot en met de laatste schakel in de keten’. De Aannemersfederatie trekt al jaren aan de bel over schijnconstructies in de bouw en pleit al enige tijd voor een vak- en identiteitsbewijs in de bouw.

Bouwend Nederland ziet graag meer aanpassingen van de WAS. ‘Daarom zetten we ons in om administratieve lasten en bureaucratie voor bedrijven te verminderen en de uitvoerbaarheid van de wet te bevorderen. We dringen daarom aan op aanscherping van de concept-wettekst en de artikelsgewijze toelichting’.

De FNV is ook blij. Voorzitter Ton Heerts: “Met deze wet gaan werkgevers zich drie keer bedenken voordat ze de fout in gaan.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.