#Bedrijfsvoering

Wet kwaliteitsborging bouw – stand van zaken

Op 14 mei is de Wet kwaliteitsborging door de Eerste Kamer gekomen, met als doelstelling dat deze op 1 januari 2021 van kracht wordt. Inmiddels hebben er alweer diverse ontwikkelingen plaatsgevonden en bieden verscheidene partijen informatie om je voor te bereiden. Bij deze een kort overzicht van de ontwikkelingen.

Proefprojecten

Om de sector voor te bereiden op de stelselwijziging worden er weer proefprojecten uitgevoerd. Dit zijn vaak nieuwbouwprojecten waarbij partijen oefenen met de stelselwijziging. De doelstelling is dat 10 procent van de vergunningaanvragen worden uitgevoerd als een proefproject. Het is nog niet helemaal helder bij wie het initiatief voor een proefproject komt te liggen, maar in de markt zijn zowel gemeentes als aannemers hier al mee bezig.

Spelregels

Vanuit de rijksoverheid zijn inmiddels de spelregels voor proefprojecten bekend gemaakt en te vinden op internet. De proefprojecten worden gemonitord door een regiegroep/begeleidingsgroep en moeten ook bij een centraal punt worden aangemeld. Zodra de begeleidingsgroep in het leven is geroepen, wordt er meer duidelijkheid gegeven over het aanmelden van proefprojecten. De verwachting is dat de eerste proefprojecten dit jaar starten, al is dat naar mijn mening vrij laat om voor 1 januari 2021 een goed geëvalueerd geheel te hebben. De komende periode wordt in ieder geval verder gewerkt aan de invulling van wet- en regelgeving en de diverse begeleidende instanties.  

Informatie

Meerdere partijen voorzien de sector inmiddels van training- en kennissessies:

  • Bouwend Nederland heeft 11 september een webinar uitgezonden waar in een uur wordt uitgelegd hoe de Wkb op hoofdlijnen werkt. Het webinar is nog terug te kijken op de website. Aansluitend hierop organiseert Bouwend Nederland momenteel regiobijeenkomsten waarbij geïnteresseerden verder worden bijgepraat. Aannemers die zich nog verder willen verdiepen kunnen vervolgens nog een tweedaagse cursus volgen, waarin zij leren de interne kwaliteitsborging ‘Wkb-proof’ te maken.  
  • Diverse instrumentaanbieders als Woningborg, SWK en KIK organiseren momenteel kennissessies om partijen te informeren wat het inhoudt om met de Wet kwaliteitsborging te werken via de aangeboden instrumenten.
  • Indien je als aannemer de ambitie hebt om het zelf intern te gaan regelen, kan je terecht bij stichting Skoob voor een opleiding tot interne kwaliteitsborger.

Tenslotte kun je natuurlijk ook op een rustige middag een deel van mijn blogs doorlezen ter voorbereiding. Veel leesplezier en succes met de voorbereiding!

Bert Videler helpt bouwbedrijven met het organiseren van kwaliteitsborging, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Hij schrijft hier in elke editie van Aannemer over. Lees al zijn bijdragen.

www.bouwkwaliteitcoach.nl

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.