#Bedrijfsvoering

Wet late betalingen van kracht

Het kleinbedrijf en zzp’ers kunnen zich sinds 1 juli beroepen op de Wet late betalingen. De wet is in het leven geroepen om kwetsbare kleinere ondernemers te beschermen tegen afgedwongen overmatig late betaling van opdrachtgevers.

Betaaltermijnen van 90 tot 120 dagen zijn in de oude situatie eerder regel dan uitzondering. Voor mkb’ers en zzp’ers zeer onwenselijk. De nieuwe wet beperkt betaaltermijnen tussen grote ondernemingen en mkb- en zzp-ondernemers op maximaal 60 dagen, als de kleine partij leverancier of dienstverlener is. De norm in de wet blijft staan op 30 dagen.

Overeenkomsten waarbij grote bedrijven alsnog betaaltermijnen langer dan 60 dagen afsluiten, zijn wettelijk niet meer toegestaan en worden nietig verklaard. De betaaltermijn wordt van rechtswege omgezet in een betaaltermijn van 30 dagen. Mocht de afnemer de factuur pas na 30 dagen betalen, is de wettelijke handelsrente verschuldigd over de termijn die de 30 dagen overschrijdt.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.