#Bedrijfsvoering

Wetsvoorstel: BGL vervangt VAR

Opdrachtgevers en zzp’ers worden beiden verantwoordelijk voor de beoordeling of hun arbeidsrelatie moet leiden tot afdracht van loonbelasting en premies. Althans, als het aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën ligt. Hij stuurde de Tweede Kamer onlangs een wetsvoorstel tot invoering van de BGL.

De staatssecretaris maakt met de invoering van de ‘Beschikking geen loonheffingen’ (BGL) zowel opdrachtgever als opdrachtnemer verantwoordelijk voor de vraag of feitelijk sprake is van een dienstbetrekking. In dat geval moet de opdrachtgever loonheffingen afdragen.

VAR

De BGL vervangt de Verklaring Arbeidsrelatie, de VAR. Bij de VAR vraagt een zzp’er vooraf een oordeel van de Belastingdienst of zijn inkomen wel of niet wordt beoordeeld als loon. De opdrachtgever is niet betrokken bij deze aanvraag en ondervindt geen gevolgen als achteraf blijkt dat geen sprake was van ondernemerschap van de zzp’er, maar van een dienstbetrekking. De financiële consequenties komen in dan alleen voor rekening van de zelfstandige vakman.

Handhaving

Opdrachtgevers vragen zzp’ers een VAR te tonen zodat zij geen loonheffingen hoeven in te houden en af te dragen. Voor zzp’ers is de VAR van belang bij het werven van opdrachten. Dit kan schijnzelfstandigheid in de hand werken: arbeidskrachten die op papier werken als zzp’er, maar in de praktijk een dienstbetrekking vervullen.

Doordat de BGL zowel opdrachtgever als zzp’er verantwoordelijk maakt voor de beoordeling van hun arbeidsrelatie, kan de Belastingdienst het onderscheid tussen een dienstverband en ondernemerschap beter handhaven.

Vragenreeks

Bij de aanvraag van een BGL beantwoordt een zzp’er via een webmodule een aantal vragen. Als deze vragenreeks tot een beschikking leidt, staat daarin vermeld onder welke voorwaarden de opdracht wordt uitgevoerd. De opdrachtgever moet de beschikking controleren voordat hij de opdracht daadwerkelijk verstrekt. Bij opdrachten waar werkzaamheden, omstandigheden en voorwaarden gelijk zijn, kan de zelfstandige dezelfde beschikking gebruiken.

Meer over dit onderwerp op de website van de Rijksoverheid.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.