#Bedrijfsvoering

Wie heeft het beste idee om arbeidsomstandigheden te verbeteren?

Om werknemers, bedrijven en instanties te stimuleren gezondheidsklachten, ziekte en arbeidsongeschiktheid te voorkomen, organiseert FNV Bouw om het jaar de Arboprijs. Zojuist zijn de nominaties bekend geworden:

MultiBuddy van Twan Geelen

Met de MultiBuddy van Twan Geelen is het leggen van vloertegels veel minder belastend geworden. “Het aanbrengen van de lijm is een secuur, zwaar en inspannend werk”, vertelt hij. “Je lichaam wordt onnatuurlijk zwaar belast. Ik was al een tijd op zoek naar een steunpunt voor mijn handen, ellebogen en knieën. Hierdoor zou ik wat minder mijn lichaam hoeven uit te strekken.” Het prototype van de MultiBuddy maakte hij van een pleisterspaan met schroeven die hij door de spaan boorde. Het voelde direct goed aan. “Ik werk sneller, mijn werkgebied wordt groter en ik kan passtukken nauwkeuriger inmeten. Mijn vingers blijven schoon en het lijmbed wordt nauwelijks verstoord.” Het belangrijkste is natuurlijk dat de MultiBuddy blessures voorkomt. Geen klachten meer aan rug, polsen, knieën en schouders. Niet alleen tegelzetters, maar ook parketleggers, siergrindvloerleggers en stoffeerders kunnen hun voordeel doen met de MultiBuddy.

Glasplatendrager van Chris Verhoef

Een zeer eenvoudig hulpstuk om glasplaten en betonmatten te dragen, dat is waarmee Chris Verhoef genomineerd werd. Dat we daar niet eerder aan gedacht hebben, is de reactie die Chris vaak hoort, zo eenvoudig ziet zijn idee eruit. De drager bestaat uit een band die je schuin over je bovenlichaam draagt. Een soort veiligheidsriem die wordt gehaakt aan het zuignappensysteem waaraan het glas wordt vastgeklikt. De drager zorgt ervoor dat het gewicht beter wordt verdeeld, waardoor de glasplaten zonder te veel fysieke belasting door één of meerdere persoon zijn te verplaatsen. De drager is ook te gebruiken voor andere doeleinden, zoals het dragen van betonmatten. De haak onderaan de veiligheidsriem wordt dan aan het stalen frame van de betonmat vastgemaakt.Chris Verhoef maakte een zeer eenvoudig hulpstuk om glasplaten en betonmatten te dragen.

Veiligwerkbak van Gerrit Sluyer

Gerrit Sluyer maakte zich al enige tijd zorgen over de veiligheid en gezondheid van zijn medewerkers, als ze het dak op gaan. Voordat de dakdekkers met hun werk kunnen beginnen, moeten er heel wat materialen naar boven gebracht worden: dakbedekkingsrollen, gasflessen, brandblussers, branders en ander handgereedschap. “Voordat een dakdekker aan het ‘echte’ werk kan beginnen, is hij al uitgeput door zware materialen al balancerend naar boven te brengen. En dan heb ik het nog niet eens op het valgevaar”, vertelt Gerrit Sluyer. Daar moet een oplossing voor zijn. Samen met zijn medewerkers ontwikkelde hij de ‘Veiligwerkbak’, een goederenbak met randbeveiliging. “De materialen kunnen we nu op de grond in de goederenbak plaatsen. Deze wordt vervolgens met een verreiker (soort vorkheftruck) naar boven getransporteerd. De goederenbak is voorzien van een randbeveiligingssysteem, zodat boven meteen een deel van de dakrand is beveiligd.”

Zaagtafelverplaatser van Ger de Weerd

Al enige tijd stoorde Ger de Weerd zich aan de zaagtafels die ontzettend zwaar zijn om in en uit een container te halen. Daarom bedacht hij een systeem om ‘m makkelijk te verplaatsen en dat bovendien nog heel eenvoudig is te bedienen. “Ik druk met mijn voet de plaat naar beneden. De zaagtafel komt naar boven en de wielen klappen naar beneden. Tegelijkertijd komt de vergrendeling naar boven die er makkelijk weer af te halen is. De wielen zitten niet helemaal op het einde, zodat de zaagtafel heel licht is om te verplaatsen, zodat je rugletsel kunt voorkomen.” Ger kent uit de praktijk timmermannen die door het zware tillen ziek zijn geworden. De zaagtafels waren zo zwaar dat ze met twee personen getild moesten worden. Dat hoeft nu niet meer. Je kunt hem met gemak in je eentje verplaatsen. Ger ziet ernaar uit dat zijn systeem ingezet gaat worden op zaagtafels in de bouw. “Die zijn nog veel zwaarder dan mijn eigen zaagtafel, waarvoor ik in eerste instantie het systeem heb bedacht.”

Vacuümheffer van SAB-profiel en Viavac

SAB-profiel kan als eerste fabrikant van dakplaten de pakketten omgekeerd aanleveren op de bouwplaats. De dakplaten kunnen daarna eenvoudig mechanisch met een vacuümheffer geheven en gelegd worden. SAB-profiel werkte daarvoor samen met Viavac, het bedrijf dat de vacuümheffer leverde. Met deze vinding is handmatig leggen van metalen dakplaten verleden tijd. Dus geen veiligheidsrisico’s en geen fysieke belasting meer voor de montagewerkers. Het gewicht dat zij nu soms met zijn tweeën dragen kan aardig oplopen, soms zelfs boven de wettelijke grenswaarde van 25 kilo per persoon. SAB-profiel bedrijf hoopt dat montagewerkers hiermee hun werk tot op latere leeftijd nog vol kunnen houden. De kosten per vierkante meter zijn wel wat hoger dan handmatig leggen, omdat er een kraan gehuurd moet worden. Maar dat weegt niet op tegen de gezondheidsvoordelen die het systeem oplevert. Daar staat tegenover dat met deze vinding bedrijven geen boetes meer krijgen, doordat montagewerkers geen gewicht meer hoeven te tillen dat boven de wettelijk toegestane norm ligt.

Stemmen op één van de ideeën kan hier. Op 20 december wordt de prijs uitgereikt. De winnaar ontvangt €10.000,- te gebruiken om zijn idee of uitvinding uit te voeren.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.