#Bedrijfsvoering

Wkb: drie redenen om door te gaan met voorbereiden

Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Mogelijk was je al op de hoogte, maar recentelijk is de invoering van de
Wet kwaliteitsborging uitgesteld
. Deze treedt dus niet per 1 januari 2021 in werking.

De reden hiertoe is dat de invoering van de Wkb is gekoppeld aan de invoering van de nieuwe Omgevingswet. De nieuwe Omgevingswet vereist uitgebreide veranderingen en aanpassingen op ICT-gebied bij de overheid. Deze aanpassingen zijn door de coronacrisis niet op tijd gereed. Daardoor kan er dus ook niet mee geoefend worden. Aanleiding voor de Rijksoverheid om de invoering van de Omgevingswet uit te stellen. En daarmee de Wkb.

Voor veel bouwers rijst nu de vraag: moet ik nou wel of niet doorgaan met de voorbereidingen voor de Wkb? Er zullen partijen zijn die ervoor kiezen om de voorbereidingen te staken. Het dwingende aspect van een wet wordt immers uitgesteld, dus wat hen betreft is er geen noodzaak meer om voor te bereiden. Deze bedrijven zien dan waarschijnlijk nog niet de voordelen in van het gestructureerd bezig zijn met kwaliteitsborging.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Dat is een gemiste kans, want veel partijen zullen wel doorgaan en daarmee een voorsprong nemen op de rest. Redenen om door te gaan met voorbereiden op de Wkb zijn er voldoende. Ik noem er hier drie.

  1. De Wkb vraagt om vastlegging van de kwaliteit. Het vastleggen van kwaliteit zorgt ook op andere vlakken voor duidelijkheid. Bijvoorbeeld als je een discussie hebt over wat er wel of niet is uitgevoerd op een werk. Of als een van de partijen twijfels heeft over de geleverde kwaliteit die inmiddels is weggewerkt in de spouw
    of een betonvloer. In dit soort gevallen schept het duidelijkheid tussen partijen als het een en ander is vastgelegd en achteraf kan worden aangetoond. Het vermindert discussie en scheelt tijd en geld en negatieve emotie.
  2. De Wkb vraagt om een gestructureerde manier van werken inzake kwaliteit. Dit betekent niet perse dat je er veel tijd aan kwijt bent. Het betekent eerder dat het op een dusdanige wijze zal inslijten in de
    organisatie dat het na een tijdje ‘gewoon’ wordt. Oftewel: faalkosten besparen, terwijl je het niet eens meer merkt.
  3. Als laatste zijn er natuurlijk al veel bedrijven die voorbereidingen hebben getroffen. Het is zonde om dat in de ijskast te zetten. Deze partijen zien inmiddels ook de meerwaarde ervan om het wél te doen. Kwaliteitsborging levert immers geld óp. Anders zou het niet
    wereldwijd in talloze industrieën al toegepast worden.

Ontbreekt het u nog aan handvatten voor Wkb? Mijn eerdere blogs kunnen wellicht een duwtje in de goede richting geven.

Bert Videler helpt bouwbedrijven met het organiseren van kwaliteitsborging, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Hij schrijft hier in elke editie van Aannemer over. Lees al zijn bijdragen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.