#Bedrijfsvoering

‘Zakelijke kansen in buurlanden’

Om bouwbedrijven te stimuleren en te inspireren om hun marktkansen in buurlanden België en Duitsland te vergroten, is het whitepaper ‘Ondernemen over de grens voor bouwbedrijven naar België en Duitsland’ verschenen. Initiatiefnemers zijn MKB-Nederland, Bouwend Nederland en TNT.

Slechts 2,5% van de Nederlandse bouwomzet komt uit het buitenland. Buurlanden Duitsland en België liggen voor de hand om de eerste stappen over de grens te zetten. Het is dichtbij en er is volop werk voor Nederlandse bouwondernemingen. De Belgische bouwmarkt groeit de komende jaren sterk. In Duitsland liggen juist weer veel kansen in het onderhoud.

Kansen

Hoewel de Duitse bevolking de komende jaren krimpt en het aantal huishoudens beperkt toeneemt, is de onderhoudsmarkt in Duitsland groot. De Duitse bouwfederaties verwachten groei in de bouwsector door onder andere goede werkgelegenheid en stijgende inkomens. De grootste kansen liggen volgens ING Economisch Bureau in België. Dit komt met name door de verwachte ontwikkeling in groei van huishoudens. De seriebouw neemt in België toe en juist op dit gebied hebben Nederlandse aannemers een streepje voor. Ook verduurzaming in de bouw in België biedt kansen.

Whitepaper

Ondernemers realiseren zich vaak onvoldoende dat de beide buurlanden veel zakelijke mogelijkheden bieden, aldus de initiatiefnemers MKB-Nederland, Bouwend Nederland en TNT. Het whitepaper ‘Ondernemen over de grens voor bouwbedrijven naar België en Duitsland’ beschrijft wat er – specifiek voor bouwbedrijven – komt kijken bij het zakendoen met deze buurlanden, zoals financiën of juridische zaken. Experts en collega-ondernemers geven tips.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.