Partnercontent
#Bedrijfsvoering

Zo krijg je de uitgevoerde werkzaamheden betaald bij nieuwbouw

Wanneer je als aannemer betrokken bent bij de verbouwing van een woning of bijvoorbeeld de realisatie van een aanbouw, is het gebruikelijk vooraf een aanbetaling te vragen. Hiermee dek je de kosten die voortkomen uit de inkoop van materialen vaak gedeeltelijk en voorkom je dat een opdrachtgever de factuur nadien nooit zal kunnen betalen. Hoe gaat dit echter in z’n werk bij een nieuwbouwproject? Op welk moment krijg je als aannemer een vergoeding voor de uitgevoerde werkzaamheden? Verloopt dit via de projectontwikkelaar, of rechtstreeks via de aankomend bewoners? Bij het afsluiten van hypotheken voor een nieuwbouwwoning wordt gewerkt met een bouwdepot. Periodiek wordt een deel van zo’n bouwdepot door de bank uitgekeerd aan de opdrachtnemer of projectontwikkelaar. Het moment van uitkeren is afhankelijk van de snelheid waarmee werkzaamheden worden uitgevoerd.

Bouw wordt opgesplitst in verschillende fasen

Bij een nieuwbouwproject wordt de bouw van een woning opgesplitst in verschillende fasen, op basis waarvan vervolgens bepaald wordt wanneer de aannemer of projectontwikkelaar een betaling van de bank ontvangt. Denk bijvoorbeeld aan een betaling voor het aanbrengen van de fundering, een betaling voor het plaatsen van het dak op de woning, een betaling voor het metselwerk buiten, enzovoorts. De indeling van deze fasen wordt contractueel vastgelegd tussen de aannemer of projectontwikkelaar en de aanstaand bewoner, feitelijk de opdrachtgever voor de bouw van de woning. Een deel van de kosten wordt vooraf al vergoed; de aankoop van de grond.

Laatste deel van de betaling volgt ruim na oplevering

In het geval van een nieuwbouwproject wordt de woning opgeleverd, voordat de laatste betaling is voldaan door de bewoner. Dit valt te verklaren door het feit, dat een bewoner de aannemer of projectontwikkelaar nog een impuls wil bieden om eventuele gebreken nadien snel op te lossen. Pas wanneer deze gebreken zijn opgepakt, zal het laatste deel van de betaling worden voldaan. Het beperkt de risico’s voor de aanstaand bewoner. Doordat er tussentijds betalingen worden gedaan via de bank, loopt ook de aannemer slechts een beperkt risico.

Een bouwdepot heeft altijd een maximale looptijd. In de meeste gevallen ligt de looptijd rond de 24 maanden. Het maximum is een bouwdepot met een looptijd van 36 maanden. Binnen deze periode moet het project zijn opgeleverd en de laatste betaling voldaan zijn aan de aannemer of ontwikkelaar. Voordeel van een bouwdepot voor een consument is het feit, dat deze hier rente over ontvangt zolang er nog budget in het bouwdepot zit.

Dit artikel is partnercontent van Van Lanschot.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.