#Bedrijfsvoering

Zorgplicht accountant

In juni had ik een gesprek met de directeur van een bedrijf met een omzet van circa 8 miljoen euro. De mogelijke verkoop van de organisatie kwam aan de orde en ik gaf aan dat ik graag informatie ontving om het bedrijf te kunnen beoordelen en te waarderen. De bouwvak ging er overheen en in september kwam de informatie. Ik ben er maar eens een paar uurtjes voor gaan zitten. En eerlijk: ik schrok behoorlijk.

Het bedrijf had de laatste vijf jaar geen winst gemaakt en in totaal 1,5 miljoen euro verlies geleden. Natuurlijk zag ik wel enkele normalisatieposten, zoals een vrije hoge managementvergoeding voor de directie en een te hoge huur ten opzichte van de omzet. Maar dat terzijde. Hoe kan het dat een bedrijf vijf jaar verlies lijdt en er nauwelijks met de vuist op tafel is geslagen? Eén of twee jaar verlies is misschien acceptabel, maar vijf zeker niet.

In dit verband is de rol van accountant ook belangrijk. Het bedrijf wordt begeleid door toch één van de grotere accountantskantoren van Nederland. Het uurtje factuurtje-systeem is onaanvaardbaar. Een accountant heeft de zorgplicht om dit duidelijk bespreekbaar te maken en zelfs acties te ondernemen.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Eigenlijk is dit bedrijf onverkoopbaar. Want wie koopt er nou een bedrijf dat in de kern zware verliezen maakt? Op dit moment wordt er ‘de beuk ingegooid’ en zit het bedrijf in een transitieproces om wél winst te gaan maken. Daarbij zijn alle zaken bespreekbaar. Tevens heb ik de accountant nadrukkelijk gevraagd om maar eens goed te kijken naar een creditnota voor zijn ondersteuning van deze laatste vijf jaar.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.