#Bedrijfsvoering

Zwembad

Ik had weer een afspraak met dhr. Bouwgraag van Bouwbedrijf Bouwgraag. Zijn bouwbedrijf maakt een omzet van 70 miljoen en heeft circa 200 personen op de payroll. Ondanks de crisis is door enkele strategische overnames de omzet redelijk op pijl gebleven en dat is altijd prima voor de kengetallen van een bedrijf.

Dhr. Bouwgraag zat weer eens op zijn ‘kritieke praatstoel’. Hij had iets leuks meegemaakt in één van zijn aanbestedingen. Zijn bedrijf was namelijk uitgenodigd voor een selectie in verband met het bouwen van een zwembad. In het bestek stond alleen dat de onderneming moest kunnen aantonen de laatste drie jaar vijf zwembaden te hebben gebouwd.

Daar lag ook meteen het probleem: Bouwbedrijf Bouwgraag kon deze referentie niet aantonen. Via allerlei media en diverse onderzoeken kwam Bouwgraag er zelfs achter dat er niet eens vijf zwembaden waren gebouwd in Nederland tijdens de laatste drie jaar. Feitelijk zou er dus geen enkele aannemer kunnen voldoen aan deze eis van de opdrachtgever.

Onze meneer Bouwgraag was het zat dat deze onzin in een bestek als eis werd genoemd en nam contact op met een zwembadbouwer die voor particulieren regelmatig een zwembadje in de tuin plaatste. Het bestek gaf immers niet aan hoe groot het zwembad zou moeten zijn; enkel dat je vijf zwembaden moest hebben gebouwd.

De ‘samenwerking’ met dit kleinbedrijf (drie personen) was al snel gemaakt en ze zouden samen inschrijven voor dit werk. Feitelijk zou het bedrijfje een kleine vergoeding krijgen voor haar ‘commerciële’ inbreng. Zodoende kon Bouwbedrijf Bouwgraag in haar referentie aangeven dat ze de laatste drie jaar ‘tien zwembaden had gebouwd’.

Tot dhr. Bouwgraag’s verbazing is de opdrachtgever nu inderdaad in onderhandeling met zijn onderneming voor het bouwen van dit zwembad. Geen van de andere bouwbedrijven kon voldoen aan de eisen van de opdrachtgever of waren niet zo slim als Bouwgraag.

Opdrachtgevers stop eens met het schrijven van onzin in het formuleren van referenties in het bestek!

Richard olde Hartman is bedrijfsovernamespecialist, specifiek gericht op de bouwsector.

5 reacties op “Zwembad

  1. In 1 woord geweldig dat er nog zulke wakkere ondernemers bestaan in dit door bureaucratie geregeerde landje !

  2. Heel goed gedaan Bouwgraag,zo zie je maar wat een achterlijke afweging de opdrachtgevers er op na houden!!

  3. Zo zie je maar hoe vindingrijk aannemers kunnen zijn. Ze weten er op in te spelen Mijn petje af hoor voor dit initiatief.

  4. Helemaal eens met je conclusie op deze vermakelijke anekdote, Richard.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.