#Bedrijfsvoering

‘Zzp’er geen oplossing voor vergrijzing’

Werkgevers die de vergrijzing in hun bedrijf willen opvangen, kunnen dat maar zeer beperkt bereiken met de inzet van zzp’ers. Dat concluderen economen van ABN Amro in het onlangs verschenen rapport ‘Zzp’er geen oplossing voor vergrijzing’.

De groep zzp’ers met een lage en middelbare opleiding vertoont namelijk in leeftijd en geslacht ‘opvallend weinig verschil’ met de werknemers in vaste dienst. Voor beide groepen geldt dat er meer 45-55 jarigen zijn dan mensen tussen 35-45 jaar. Bovendien zijn er relatief minder jongeren actief als zzp’er, “waardoor ook zij de vergrijzing niet kunnen opvangen”, zegt Madeline Buijs, sectoreconoom bouw & zzp bij ABN Amro.

In het eerste half jaar van 2016 nam het aantal zzp’ers toe met 0,6% tegenover 2,8% in de tweede helft van 2015. Het tweede kwartaal van 2016 liet zelfs een daling van het aantal zzp’ers zien, waarbij onzekerheden over de omstreden Wet DBA meespelen. “Mogelijk gaan zzp’ers nu vaker aan de slag als uitzendkracht, gezien de sterke stijging van het aantal uitzendkrachten in het eerste half jaar van 2016”, stelt Buijs. Daarbij ziet het economisch bureau van ABN Amro het aantal 35-65 jarigen in het uitzendwezen in de afgelopen tien jaar met ‘maar liefst’ 65% stijgen.

Ook om die reden verwacht ABN Amro dat zzp’ers – en andere flexibele arbeidskrachten – op de langere termijn ‘geen soelaas voor de vergrijzing’ kunnen bieden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.