#Bouwplaats

’10 miljoen voor pilot Bouwplaats-ID’

FNV Bouwen en Wonen wil 10 miljoen euro van de ministers Wiebes van Economische Zaken en Hoekstra van Financiën. Voor de start van een pilot voor landelijke invoering van de Bouwplaats-ID. Een digitale pas die direct inzichtelijk maakt wie voor wie werkt op een bouwplaats en onder welke cao dit gebeurt.

“Met de Bouwplaats-ID beschermen we de rechten van werknemers en de positie van bonafide bouwbedrijven”, zegt Janna Mud, sectorhoofd FNV Bouwen en Wonen. “Op bouwplaatsen werken veel aannemers en onderaannemers vaak tijdelijk mee, soms tot wel negen lagen aan onderaanneming. Met dit instrument weet je precies, op elk gewenst moment, wie er aanwezig zijn.”

Benodigde zetje

De Bouwplaats-ID, resultaat van een cao-afspraak tussen de sociale partners in 2015, ligt al klaar voor gebruik. Volgens Mud kan de gewenste pilot “het benodigde zetje zijn om mogelijke (juridische) obstakels uit de weg te ruimen.” Het verzoek van de vakbond om 10 miljoen euro is één van de twintig investeringsvoorstellen die FNV bij de politiek indiende. De 5,6 miljard euro uit het Europese noodfonds RRF moet hiervoor worden aangewend.

Onderbetaling stoppen

“De Bouwplaats-ID zorgt ervoor dat de rechten van medewerkers – zoals een veilige, zekere werkomgeving en goede arbeidsvoorwaarden – zijn geborgd.” Verder stelt zij dat onderbetaling na invoering van de pas tot het verleden behoort. “Zo beschermen we medewerkers, maar zeker ook bedrijven die alles netjes conform de afgesloten cao’s doen. Onder de prijs duiken met onderbetaalde arbeidskrachten is er dan niet meer bij.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.