#Bouwplaats

1000 gesprekken over duurzame inzetbaarheid

Volandis wil de komende vier maanden 1000 adviesgesprekken voeren met werknemers in de bouw- en infrasector. Die gesprekken gaan over wat ze zelf kunnen doen om hun duurzame inzetbaarheid te vergroten.

Het kennis- en adviescentrum Volandis – de opvolger van Arbouw – start dinsdag met het experiment rondom de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA). De 1000 gesprekken worden gevoerd rondom de thema’s Werk veilig, Houd plezier en Kijk vooruit.

De DIA bestaat naast het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) uit een adviesgesprek met een DIA-adviseur. Jan van Eldik, DIA-adviseur, vindt dit een waardevolle toevoeging: “We helpen werknemers in de sector na te denken over hun eigen duurzame inzetbaarheid, over wat ze zelf kunnen doen om hun toekomst in de bouw en infra veilig te stellen, en helpen hen op weg. Elke professional moeten zich realiseren dat het belangrijk is fysiek én mentaal in vorm te blijven. Zo blijf je immers aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt. En dat zit nog niet zo tussen de oren.”

Het experiment loopt tot 1 januari 2017. In de komende maanden doen Volandis en partners ervaring op met de DIA en vervolgacties. Daarna vormen het PAGO en het adviesgesprek samen de DIA.

Nauwe samenwerking arbodiensten en tweede lijn

Aan de pilot nemen vier arbodiensten deel: Bouw & Gezond, ArboNed (Meditel), Arbo Unie en Zorg van de Zaak. Volandis is zich er naar eigen zeggen zeer bewust van dat een goede samenwerking met de arbodiensten essentieel is voor het slagen van de DIA. Van Eldik: “We werken nauw samen met de bedrijfsartsen van de arbodiensten. Zij nodigen de werknemer uit voor de DIA. Deze vindt plaats bij de arbodienst of op locatie bij de werkgever.”

Na het gesprek met de bedrijfsarts (het PAGO) loopt de werknemer door naar de DIA-adviseur voor het adviesgesprek. In de overdracht geeft de bedrijfsarts kort aan welke adviezen/acties er zijn besproken. “Deze nemen wij mee in het Actieplan, dat samen met de werknemer wordt opgesteld. In dit actieplan staan de acties vermeld die de werknemer in het kader van zijn eigen duurzame inzetbaarheid kan nemen. Hierin verwijzen we altijd door naar de tweede lijn. Dit zijn opleiders van Bouwend Nederland of coaches van CNV en FNV die eigen (loopbaan)instrumenten aanbieden. Na twee weken nemen we contact op met de werknemer om te horen of er inderdaad contact is geweest. We willen werknemers zoveel mogelijk stimuleren zelf actie te ondernemen.”

Grote rol voor werkgevers bij opkomst DIA

Mogelijke zorg is de opkomst. Hein Berendsen van Meditel merkt nu al dat sommige werkgevers kritisch zijn hun werknemers af te staan voor een PAGO. “Iedereen in de bouw- en infrasector kent Arbouw en het fenomeen PAGO, maar niemand is bekend met het begrip DIA. Ik ben dus heel benieuwd naar de opkomst.”

Aan de voorbereidingen zal het volgens de arbodiensten niet liggen. Zo heeft Meditel heel haar systeem al aangepast op de DIA. “Ook de overdracht van gegevens van de bedrijfsarts naar de DIA-adviseur gaan wij in de pilot al zoveel mogelijk automatiseren, om het proces zo efficiënt mogelijk te laten lopen. We doen er alles aan het tot een succes te maken, maar het blijft afwachten hoe werknemers en bedrijven erop gaan reageren.”

Volgens Berendsen is er een grote rol weggelegd voor werkgevers. “Commitment vanuit werkgevers is heel belangrijk. Zij moeten werknemers faciliteren deel te nemen aan de DIA. Al is het uiteindelijk de werknemer die kiest wel of niet deel te nemen. In de toekomst kan de DIA wellicht steeds vaker met een slimme oplossing op de bouwplaats plaatsvinden. Zo kunnen wij de drempel voor de werknemer en de overlast voor de werkgever zo laag mogelijk te houden, en de opkomst zo hoog mogelijk te laten zijn.”

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Henk Homberg, vicevoorzitter van Bouwend Nederland, is blij dat het experiment van start gaat. “We werken in onze sector allemaal langer door en steeds minder een leven lang bij één bedrijf. Bedrijven hebben er baat bij dat werknemers langer, gezond en met plezier kunnen blijven werken. En een leven lang leren geldt tegenwoordig voor alle professionals, dus zowel op de bouwplaats als op kantoor. Het is de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers dit mogelijk te maken. Ik hoop dan ook dat iedereen gehoor geeft aan de uitnodiging voor de DIA. Hiervoor is het noodzakelijk dat elke professional open staat voor een goed gesprek en advies. Je kunt immers niet duurzaam inzetbaar zijn tegen je wil. Je kunt jezelf ook opgeven bij Volandis. Ik zou het zeker doen!”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.