Partnercontent
#Bouwplaats

3 tips om duurzaam je bouwproject uit te voeren

Als aannemer ben jij verantwoordelijk voor het bouwproject. Voor de realisatie en de coördinatie van de bouw. Je zorgt ervoor dat de juiste vakmensen, materialen en machines op het juiste moment aanwezig zijn. En dat de bouw geheel volgens wens van je klant, en mogelijk de architect, wordt afgerond. Tegenwoordig komt er een extra aspect bij kijken: duurzaamheid. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol, zeker in de bouw. Daarom geven we je 3 handige tips.

Trends in de bouwsector

De term ‘duurzaam bouwen’ is je hoogstwaarschijnlijk niet onbekend. Binnen duurzaam bouwen zien we dit jaar een aantal trends. Denk aan een emissievrije bouwplaats, gebruik van circulaire bouwmaterialen én duurzame en gezonde gebouwen. Daar hebben onderstaande tips dan ook zeker mee te maken.

1. Creëer een emissievrije bouwplaats

Een emissievrije bouwplaats; een bouwplaats zonder uitstoot van uitlaatgassen van benzinemotoren. Het is inmiddels haalbaar! Het begint bij je eigen bouwers die met de auto naar de bouwplaats toe komen. Als je de bouwplaats voorziet van een Lanova laadpaal, kunnen zij tijdens hun werk de auto opladen en aan het eind van de dag met een volle accu naar huis. Dit kon natuurlijk al langer. Maar er zijn nu ook mogelijkheden om elektrisch bouwverkeer in te zetten op de site. Met de komst van een mobiele snellader, met een vermogen van maarliefst 300 kW, kan zelfs een truck snel opladen op de bouwplaats. Ferex, zusterbedrijf van Lanova, bracht deze op de markt.

2. Gebruik circulaire bouwmaterialen

In een ideale wereld gebruiken we tijdens de bouw alleen nog circulaire materialen. Dus grondstoffen en materialen die je kunt hergebruiken. Bij deze materialen kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Schapenwol, om mee te isoleren
  • Bamboe, om betonstaal mee te vervangen
  • Composiet, om een vormvast leidingsysteem mee aan te leggen

3. Bouw een duurzaam en gezond gebouw

In 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben. Bij elke bouwklus die je vanaf nu aanneemt, houd je dus rekening met het energielabel. Om dat te bereiken, kies je minimaal voor dubbelglas en goede isolatie. Maar een gezond gebouw is ook zo gebouwd, dat het prettig is voor werknemers om er te werken. Zorg voor voldoende doorluchting, ramen, fijn daglicht en beperk geluidsoverlast.

Dit artikel is partnercontent van Lanova.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.