#Bouwplaats

3D YouTube-generatie in de 2D bouwsector

Social media, iPad, iPhone, notebook, PlayStation3, Nintendo, virtual reality, augmented reality, tablet, smartphone, BIM, cloud working, touchscreen, Pirate Bay, YouTube… Allemaal termen die helemaal niets met de bouw te maken hebben, toch?

De huidige generatie kinderen, ook wel de YouTube-generatie genoemd, weet niet beter dan dat bovengenoemde termen al jaren bestaan. En vindt het daarom ook heel normaal om hier mee om te gaan.

Daar waar projectleiders, uitvoerders, gebouwbeheerders en woningcorporaties nog steeds werken met computers die niet vooruit te branden zijn, is de YouTube-generatie hen allang voorbij gestreefd. De huidige werknemers én werkgevers hebben moeite om de overstap te maken van het denken in 2D naar een 3D denkwereld. Ze hebben moeite om informatie met elkaar te delen, omdat het wel eens schadelijk zou kunnen zijn voor de persoonlijke belangen of bedrijfsbelangen.

Zo niet de YouTube-generatie. Ze filmen alles met hun smartphone, zetten het op Facebook, liken elkaars foto’s, Skypen tijdens Call of Duty: Black Ops en spelen met vrienden in de virtuele 3D wereld van Battlefield. Tekenen in 2D CAD is voor hun ouderwets en old school.

3D denken

Vanwaar deze uiteenzetting over twee tegenstrijdige werelden? De YouTube-generatie van vandaag is de werknemer én werkgever van morgen. Oftewel: als zij gaan studeren denken ze al in een 3D wereld. Ze zijn gewend geraakt om alles met elkaar te delen via social media, ze weten hoe de modernste apparaten werken én ze doen alles in een geweldig hoog tempo.

Dit betekent nogal wat voor de bouwsector. Als deze sector hier nu niet in mee gaat, dan mist ze een belangrijke cultuuromslag, en wordt de bouw ‘overgenomen’ door andere partijen die beter aansluiten bij de wensen van de YouTube-generatie. Dit geldt overigens niet alleen voor de bouwsector, maar begint al bij de opleidingen van ROC’s, MBO’s, HBO’s en Universiteiten.

BIM

Het Bouwwerk Informatie Model is een belangrijke eerste stap in de richting van de denk- en werkwijze van de YouTube-generatie. Het is voor hen al bijna een gewoonte om met BIM aan de slag te gaan op het moment dat ze voor een opleiding in de bouw kiezen. Opleidingsinstituten moeten hier op in spelen en bedrijven moeten er voor zorgen dat afgestudeerde studenten in eenzelfde omgeving terecht komen.
Het duurt niet lang meer voordat de huidige studenten van school komen en verbaasd zijn dat er nog steeds met 2D tekenpakketten wordt gewerkt, dat nog niet iedere medewerker achter een touchscreen zit en dat er nog geen BIM gebruikt wordt.

Nog een paar jaar en dan worden gebouwen gemodelleerd op een scherm ter grootte van een A0 dat net zo reageert als de huidige tablet of iPad. Dan heeft iedereen weer overzicht wat er gemaakt gaat worden en zit niemand zich meer blind te staren op onduidelijke details die nauwelijks te zien zijn op een 15 inch beeldscherm waar iedereen RSI van krijgt.

Kennisuitwisseling

Dit betekent niet dat de huidige generatie bouwkundigen totaal nutteloos is geworden, integendeel zelfs! Dat wat de YouTube-generatie heeft aan kennis over moderne technologie, dat mist ze aan kennis over (de) bouw(techniek). En dat is waarom de kennis van de huidige generatie bouwkundigen (in de ruimste zin van het woord: hieronder versta ik architecten, installateurs, constructeurs, aannemers etc.) van groot belang is.

De combinatie van moderne technieken en bouwkundige kennis kan hele mooie resultaten opleveren die van een zeer hoge kwaliteit zijn. Alleen moeten beide generaties bereid zijn om van elkaar te leren en op hun bek durven gaan. De uitspraak ‘we doen het al 25 jaar zo, dus waarom zouden we het nu anders doen?!’ is bij dezen verboden.

Wouter Notenbomer is projectmanager bij SBRCURnet. De tekst is onderdeel van de SBR Kennispaper Bouwen met een BIM is slim.

 

1 reactie op “3D YouTube-generatie in de 2D bouwsector

  1. Goed stuk van Wouter!
    als je net als ik, kinderen hebt in de leeftijd van 22-28 jaar, dan herken je het toekomst beeld wat hij schetst volledig. Je ziet nu al marktpartijen ontstaan, met gedreven personeel van die leeftijd, welke hun bedrijfsvoering zo al haast inrichten. Wij zijn er als CRH Structural NL daarom van overtuigd dat we de goede
    (Open BIM) weg zijn ingeslagen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.