#Bouwplaats

47.000 professionals zijn Bewust Veilig

Bewust Veilig 2017

Vrijdag 17 maart is voor de eerste keer ‘Bewust Veilig’ gehouden. Op meer dan 2600 verschillende werklocaties van 150 bouw- infra- en installatiebedrijven is stilgestaan bij de veiligheid op de werkvloer. In totaal waren hier zo’n 47.000 medewerkers, opdrachtgevers en ketenpartners bij betrokken.

Aannemersfederatie Bouw en Infra, Bouwend Nederland en Uneto-VNI hebben de handen ineen geslagen om jaarlijks, op de derde vrijdag in maart, Bewust Veilig te zijn. Iedereen moet aan het eind van de werkdag weer gezond en veilig naar huis kunnen. Ook moet iemand aan het eind van zijn loopbaan gezond en fit met pensioen kunnen. Het is belangrijk om ongelukken en arbeidsongeschiktheid te voorkomen, én om faciliteiten te bieden zodat mensen duurzaam inzetbaar zijn en blijven. Dat is een gezamenlijk belang van werkgevers én werknemers.

Elk jaar

“Natuurlijk is veiligheid alle dagen belangrijk, maar één dag per jaar staan we er op werklocaties van bouw-, infra- en installatiebedrijven extra bij stil. Die ene dag per jaar heet ‘Bewust Veilig’ en dat is vanaf nu altijd op de derde vrijdag in maart.” Dat stellen Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto-VNI en Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

Bouwend Nederland

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland: “Met medewerkers, ketenpartners en opdrachtgevers hebben we de eigen werksituatie bekeken. Hoe veilig werken we nu echt? En durven we elkaar aan te spreken op onveilig gedrag? Ik waardeer het daarom ook enorm dat Inspectie SZW een flink aantal inspecteurs langs deelnemers aan Bewust Veilig heeft gestuurd voor tips en adviezen, in plaats van een inspectie.”

Verhagen bezocht in Poeldijk nieuwbouwproject Groene Kreken van bouwbedrijf Weboma. Verhagen liep mee met een inspectieronde en sprak met verschillende medewerkers.

Uneto-VNI

Doekle Terpstra, voorzitter van Uneto-VNI, bezocht de renovatie van het Zadkine College in Rotterdam, een project van Unica. “Elk ongeluk is er een teveel. Daarom is het belangrijk dat we extra aandacht schenken aan veilig werken. Het is een belangrijk en positief signaal dat zoveel bedrijven deelnamen aan Bewust Veilig. Veilig werken op grote projecten doe je samen: opdrachtgevers, bouwers en installateurs. Met preventieve maatregelen en optimale communicatie over de veiligheidsrisico’s kunnen we grote stappen maken. We werken op veel projecten onder grote tijdsdruk, maar dat mag nooit een excuus zijn om te beknibbelen op veilig werken. Veiligheid is topprioriteit!”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.