#Bouwplaats

A-blad Hellende daken geactualiseerd

Flesst gebouwgebonden valbeveiliging. (Foto: EnSafe)

Het A-blad Hellende daken is geactualiseerd naar de stand der techniek en volgt de stappen van het bouwproces voor pannen, lei en riet. Daarnaast is het aangevuld met het plaatsen van zonnepanelen en onderhoud aan hellende daken voorzien van zonnepanelen.

Tijdens het werken op hellende daken is er continu gevaar voor vallen. Er wordt gewerkt op een schuin werkvlak, vaak ongelijk en in een vaak onnatuurlijke werkhouding. Dit kan leiden tot ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.

Invulling Arbowet

In het A-blad staan de afspraken die werkgevers en werknemers in de bouw hebben gemaakt om het dakdekken zo veilig en gezond mogelijk te maken. De afspraken gaan over het ontwerp van hellende daken, het aanleveren van bouwmaterialen, op de te gebruiken hulpmiddelen en gereedschappen, op de veiligheidsmaatregelen en op de werkmethoden. Ze geven specifiek invulling aan de Arbowet en zijn bedoeld voor alle dakdekkersbedrijven in Nederland.

Populair

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Beloopbare dakpannen

De meeste oplossingen kunnen direct worden toegepast. Het A-blad geeft ook aanbevelingen richting de toekomst. De dakdekkersbranche en de toeleverende industrie zouden hierin het voortouw moeten nemen.

Als voorbeeld wordt genoemd het werken met van beloopbare dakpannen. Door het aanbrengen van ‘schoenen’ of klimijzers ontstaat een beloopbaar dak. Ook het bevorderen van het toepassen van gebouwgebonden veiligheidsvoorzieningen – ankers, bordessen, treden en looproosters – wordt genoemd in de aanbevelingen.

Download het vernieuwde A-blad.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.