Partnercontent
#Bouwplaats

Aan de slag met een groepenkast in een woning

Wanneer je als aannemer gevraagd wordt een aan- of bijvoorbeeld verbouw te realiseren voor een opdrachtgever, is het belangrijk rekening te houden met de impact hiervan op de groepenkast in het pand. Een aanvullende installatieautomaat bestellen kan noodzakelijk zijn.

Dit geldt in het bijzonder bij de realisatie van een aanbouw, waarbij deze nieuwe ruimte mogelijk niet op een bestaande installatieautomaat in de groepenkast kan worden aangesloten. Het risico hiervan is een overbelasting van zo’n groep, waarbij de stroomvoorziening voortdurend uitvalt. Bijzonder vervelend voor de bewoners van het huis. Niet alleen bij een aanbouw aan een woning is het bestellen van een aanvullende installatieautomaat interessant; denk ook aan de renovatie van een verouderde woning. In zo’n geval wil je de volledige groepenkast mogelijk vervangen.

Nieuwe groepenkast plaatsen in gerenoveerde woning

Bij het renoveren van een woning kan een aanpassing aan de bestaande groepenkast noodzakelijk zijn. Denk aan opdrachtgevers die overstappen van een 1-faseaansluiting naar een 3-faseaansluiting. Bij het aanpassen van een meterkast moet deze na de aanpassing voldoen aan de laatste richtlijnen op het gebied van onder meer veiligheid.

Zeker in oudere woningen is de kans groot dat er veel meer nodig is om aan die richtlijnen te voldoen, dan slechts de overstap van een 1-fase- naar een 3-faseaansluiting. Het kan een goede reden zijn om de groepenkast als geheel te vernieuwen. Een vraag die bij aannemers al snel opspeelt in zo’n geval: hoe moet ik een groepenkast samenstellen, die past bij de wensen van de opdrachtgever en voldoet aan de gestelde wet- en regelgeving op dit punt?

Mogelijkheden tot het op maat bestellen van een groepenkast 

Dat laatste hoeft niet al te ingewikkeld te zijn; je kunt een groepenkast op maat bestellen bij aanbieders op het gebied van elektrotechniek. Belangrijk hierbij is het wel, om vooraf te weten welke apparaten huishoudens voornemens zijn te gebruiken. Stapt men bijvoorbeeld over op elektrisch koken? Kiest men voor de installatie van een warmtepomp in huis, ter vervanging van de bestaande cv-ketel op basis van gas? Enzovoorts.

Als aannemer heb je de taak dergelijke zaken vooraf uit te zoeken, nog voordat de elektricien aan de slag gaat met het samenstellen van de componenten voor de nieuwe groepenkast. Het helpt stroomstoringen in de woning te voorkomen na oplevering van de renovatie, aanbouw of een complete nieuwbouwwoning. Heb jij al een inventarisatie gemaakt van de benodigdheden op het gebied van de stroomvoorzieningen? 

Dit artikel is partnercontent van Vekto.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.