#Bouwplaats

Aantoonbare vakbekwaamheid is meerwaarde

Wie een vak wil leren in de bouw, kan opteren voor een opleiding via een opleidingsbedrijf. Een opleidingsbedrijf wordt opgericht door bedrijven in de bouw, omdat men het belangrijk vindt om leerlingen goed op te leiden. De leerling komt in dienst van het opleidingsbedrijf en wordt uitgeplaatst bij een erkend leerbedrijf, waar een leermeester de begeleiding verzorgd. Eens per periode volgt het theoriedeel. Aan het einde van zo’n traject beschikt de leerling over een erkend diploma en heeft de branche er een praktijkgetrainde vakman bij.

Zo is Opleidingsbedrijf VSB in 2008 opgericht door de steigerbedrijven. Met vakdocenten en deskundige instructeurs en begeleiders worden met name jonge mensen, via de ‘koninklijke weg’ vertrouwd gemaakt met de taken en verantwoordelijkheden van de professionele steigermonteur. Kennis die vanaf het eerste moment ten goede komt van de werkgever, omdat deze aankomende steigermonteurs meteen inzet op bouwprojecten.

Richtlijnen als waarborg

Dagelijks maken zo’n 30 beroepsgroepen gebruik van steigers. Steigers variërend van standaard (volgens de gebruiksaanwijzing), bedrijfsconfiguraties tot aan complexe steigers in alle denkbare sectoren: bouw, petro-chemie, scheepsbouw en de off-shore. De steigermonteur heeft een grote verantwoordelijkheid. Kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid staat daarbij voorop. Om die reden is de Richtlijn Steigers ontwikkeld en is een Richtlijn voor Betonbekistingen en ondersteuningsconstructies in de maak. Belangrijk onderdeel in beide richtlijnen vormt scholing. Vanaf 1 januari 2014 tot 2017 heeft de steigerbranche zich zelfs tot doel gesteld om een nieuw scholingsstructuur te introduceren voor iedereen die steigers monteert, overdraagt of inspecteert.

Garantie voor gebruiker en opdrachtgever

De afgelopen periode werden opdrachtgevers en inspecties regelmatig geconfronteerd met monteurs zonder kennis en ervaring, maar wel in het bezit van de mooiste certificaten. Gekocht van- en verstrekt door oplichters.

Met de nieuwe scholingsstructuur wordt de benodigde vakkennis gebaseerd op de kwalificatiedossiers, die de basis vormen voor diplomering op MBO 2- en MBO 3 niveau, respectievelijk Monteur en 1e Monteur. Branchecertificaten, cursorisch onderwijs met persoonscertificering, worden daar op afgestemd. Eén taal, één werkwijze, continue bewaking en centrale registratie: duidelijkheid voor de opdrachtgever, inspecties en de steigerbranche.

Beschikbare werkplekken

In de 5 jaar dat het Opleidingsbedrijf VSB aan de weg timmert, hebben vele tientallen steigermonteurs hun weg gevonden in de branche, naar tevredenheid van de bedrijven waaronder niet alleen VSB-leden. Gediplomeerde monteurs blijken het visitekaartje van de bedrijven te zijn, hetgeen ook belangrijk is in de relatie met de opdrachtgever. Op dit moment zijn er aanmeldingen van gemotiveerde leerlingen genoeg, het wachten is echter op beschikbare werkplekken, ook bij aannemersbedrijven. Dit is natuurlijk afhankelijk van de opdrachtenportefeuille van de bouwbedrijven.

Juist nu scholen

Het gevaar dat het huidige economische getijde met zich meebrengt, is dat goed opgeleide ervaren vakmensen de bouw verlaten. In de toekomst betekent dit, wanneer de economie weer aantrekt, dat er een tekort ontstaat aan vakmensen. Daarom is het raadzaam om het personeel, jonge werknemers, nu een diploma te laten halen. Zeker omdat vanuit de BouwCAO opleiden nu nog financieel aantrekkelijk wordt gemaakt. EVC-trajecten worden zelfs volledig vergoed. Daar komt ook nog eens bij dat in 2013 nog steeds een belastingvoordeel per werknemer kan worden verkregen. Toch 327 euro per deelnemer!

Laten we niet vergeten dat vakbekwaamheid meerwaarde betekent voor de bouwsector. Dat zal in de toekomst niet anders zijn.

Marcel Koerts is directeur van Opleidingsbedrijf VSB

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.