#Bouwplaats #Duurzaam Bouwen

Afvoer van gerecycled lood

Hoe maak je een loden afvoer duurzamer? Over die vraag boog AGS zich afgelopen maanden met als resultaat een nieuwe lijn Eco-afvoeren, die op de BouwBeurs werden geïntroduceerd.

Johan Bodde van AGS legt uit: “We hebben allereerst gekeken naar het materiaal en een Nederlandse producent, Uzimet, gevonden die 100% gerecycled lood maakt. Dit wordt door hen verzameld en hergebruikt in Nederland. Lood is relatief makkelijk in te zamelen omdat mensen het niet zomaar weggooien.”

Schoon lassen

Behalve het materiaal nam AGS ook het productieproces onder de loep: “We hebben gekozen voor waterstof-zuurstof-lassen”, vertelt Bodde. “Deze manier van lassen is lastiger. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij medicinaal lassen, als het resultaat echt schoon moet zijn. Waarom zou je het dan bij afvoeren doen? Nou, omdat het duurzamer is dus.” Bij waterstof-zuurstof-lassen is waterdamp namelijk de enige uitstoot. De afvoeren worden met de hand gezet en de waterloop wordt voorzien van een waterscheidende laag zodat er geen uitspoeling van lood in het regenwater is.

Afval inzamelen

Als derde werden de reststromen onder handen genomen. Restlood uit de fabriek en reststukken die ter plaatse overblijven, worden verzameld, versnipperd en ingezet als ballastlood in de scheepvaart. Bodde: “Het afval ter plaatse verzamelen onze medewerkers met de hand. Dat zijn dus iets meer handelingen dan voorheen.” Op de prijs heeft dat alles een geringe invloed, aldus Bodde: “In verhouding met vergelijkbare producten zijn onze Eco-afvoeren zo’n 5% duurder.” Volgens Bodde hebben al diverse grote dakdekkersbedrijven interesse getoond.

Kijk voor meer informatie op de site van AGS.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.