#Bouwplaats

Antibotssysteem houdt bouwkranen op veilige afstand

Torenkranen bij project ERA Contour in Utrecht uitgerust met antibotssysteem. (foto: ERA Contour)

Twee of meerdere bouwkranen die op een bouwplaats in elkaars draaibereik staan, vormen een risico om met elkaar in botsing te komen. Om dat te voorkomen verplicht ERA Contour als eerste bouwbedrijf in Nederland om elke ingezette kraan te voorzien van een antibotssysteem van de Belgische leverancier RDS Weighing & Safety. Komt één van de kranen onverwacht in het draaibereik van de ander, dan is dat zichtbaar in het systeem. Hierdoor zal de kraan vertraagd worden gestopt.

ERA Contour zet het model DCS 61-S sinds januari 2022 in en is daarmee volgens RDS Weighing & Safety het eerste bouwbedrijf in Nederland die gebruik maakt van dit nieuwste model. “We hebben het systeem eerst ingezet bij twee nieuwbouwprojecten in Utrecht. Die pilot verliep succesvol. Daarom besloten we om op al onze projecten waar twee of meer interfererende bouwkranen actief zijn het antibotssysteem in te zetten.”, zegt Tom van den Berg, KAM-coördinator bij ERA Contour.

Volgens van den Berg werd vroeger de communicatie tussen de kraanmachinisten via de portofoon verzorgd. Ze wisselden informatie uit over zowel de stand van de kraan als de draaibewegingen. “Goede en frequente communicatie was van groot belang, maar de kans bestond dat tijdens het communiceren niet alles goed verliep. Daarom werd onderzocht hoe we dit konden optimaliseren. Toen kwam het antibotssysteem aan bod.”

anti-botssysteem-torenkraan.JPG
Anti-botssysteem bouwkranen. (foto: RDS Weighing & Safety)

Antibotssysteem in Frankrijk verplicht

Volgens Jacco Hartkoorn, regionale manager van RDS Weighing & Safety, wordt haar nieuwste paradepaardje steeds vaker op de Nederlandse kranen toegepast, maar is nog niet standaard of verplicht. In Frankrijk is een antibotssysteem op bouwkranen wettelijk verplicht en in België wordt het dringend voorgeschreven. “Het systeem bestaat al sinds de eind jaren tachtig, maar kreeg in Nederland geen voet aan de grond. Er heerste een sterk vooroordeel dat de productiviteit van de kraan daardoor zou verlagen. Dat is een misverstand. Het systeem heeft weinig invloed op de productiviteit. Het verschil is dat het vorig model de kraan direct stopte terwijl het nieuwste model de kraan vertraagd tot stilstand laat komen.”

Het antibotssysteem bestaat onder meer uit sensoren bij het zwenkwerk of loopkat motor van de kraan die de rotatiebeweging, de basisopstelling, haakhoogte en afstand tussen de loopkat van de andere kraan signaleren. Door middel van radiocommunicatie worden de waarden realtime uitgewisseld. Op een display kan de machinist deze waarden aflezen, evenals de draaicirkel van andere kranen in zijn directe omgeving.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.