#Bouwplaats

BauBot: de borende robot van Fischer

Bediening verloopt via de tablet. De operator zal zeker in de eerste projecten bij de robot blijven, maar de bedoeling is dat hij op den duur steeds autonomer wordt.

Pluggenfabrikant Fischer brengt een robot op de markt die gaten boort en ankers plaatst. Eenmaal in het digitale platform geprogrammeerd, rijdt hij autonoom over de bouwplaats. Fischer introduceert de robot in Duitsland, Oostenrijk én Nederland en zal in de pilotfase zelf bij de projecten betrokken zijn. Fischer presenteerde de robot in de fabriek in het Duitse Tumlingen.

Nee, het is geen robotje dat naar je kijkt en waar je tegen kunt praten. De aaibaarheidsfactor is niet erg hoog. Maar voor het werk dat hij moet doen, is dat ook geen voorwaarde. De BauBot MRS12-3120 beweegt zich voort op twee stevige rupsbanden, heeft een zwenkbare arm van drie meter lang en kan met zijn vier stelpoten uitgeschoven plafonds tot vijf meter hoogte bereiken.

Is hij aan het werk, dan hangt er voor zijn neus een bakje met pluggen, tot ongeveer 150 stuks. Hij werkt gestaag door tot de operator zijn bakje opnieuw vult. Eerst boort hij een gat, dat zuigt hij schoon en vervolgens wisselt hij zijn boorkop om voor een plug (doorsteekankers, inslagankers of chemische pluggen), die hij op zijn plek bevestigt. Deze cyclus duurt ongeveer een halve minuut en dan gaat hij naar het volgende plekje.

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.