De afgelopen jaren is de manier van communiceren in de bouw veranderd. Dat zou liggen aan het almaar veranderende bouwproces, maar zeer zeker ook aan de inzet van BIM in bouwprojecten. BIM opent deuren voor nieuwe ontwikkelingen, ook op het gebied van communicatie. Maak kennis met BCF.
In de afbeelding hieronder ziet u de verschillende typen gebruikers van een BIM. Traditioneel wordt veel gesproken over modelleren en vanzelfsprekend zitten in de bovenkant van de piramide de gebruikers die de meest geavanceerde tools gebruiken.
Echter, de meeste gebruikers van BIM zijn niet zulke wizzkids. Ergo: die willen de informatie die door anderen wordt gemaakt/toegevoegd gewoon beoordelen en bekijken. Ze willen erover communiceren en aantekeningen kunnen maken over bepaalde knooppunten of uitgangspunten. Voor deze mensen is BCF (BIM Collaboration Format) bedacht.
BCF de volgende open standaard
IFC mag ondertussen gezien worden als de facto standaard voor uitwisseling in BIM. IFC is een open standaard die wordt beheerd door de internationaal opererende vereniging buildingSMART, die over een actieve Nederlandse afdeling beschikt. BCF is, net als IFC, een samenwerkings-/bestandsformaat en speciaal ontwikkeld om over een BIM te communiceren.
De noodzaak om goed te communiceren via BIM is al wat langer bekend in het hoge noorden, waar twee softwareleveranciers (Tekla uit Finland en DDS uit Noorwegen) de koppen bij elkaar hebben gestoken en de basis van BCF hebben ontwikkeld. Het beheer en de verdere ontwikkeling van BCF is overgenomen door dezelfde vereniging buildingSMART. Voordeel van het neerleggen van een standaard bij een onafhankelijke non-profit organisatie is dat hiermee BCF sneller geaccepteerd wordt en dat andere softwareleveranciers eerder aanhaken.
In feite is BCF heel eenvoudig uit te leggen; het best kan het gezien worden als een afsprakenset over hoe ‘issues’ worden uitgewisseld. Een BCF-bestand bestaat dan ook uit drie delen: een plaatje, een camerastandpunt en een lijst met objecten uit het BIM-model waar het issue over gaat.
Het ontwerp- en bouwproces
De grens tussen ontwerp- en bouwproces vervaagt. Steeds eerder worden co-makers betrokken in het proces. Als het gaat over eenduidige communicatie gedurende het proces, dan biedt BCF zeker kansen. Dit middel kan ingezet worden ongeacht in welke fase in het proces of welke BIMsoftware voor het proces favoriet is. Het feit dat dit in de praktijk een effectief middel blijkt, maakt het ook leuk!
In een traditioneel proces bestaat ontwerp en engineering vaak uit communicatie met verschillende informatiedragers. Zo kan een schets met opmerkingen gescand en gemaild worden. Waar deze data uiteindelijk belandt, is aan de ontvangende partij. In de praktijk kan dit een tijdrovende situatie opleveren, bijvoorbeeld bij het zoeken naar eerder gemaakte afspraken of bij het archiveren van data. Een dergelijke communicatie gaat vaak gepaard met een tafel vol tekeningen waar de opmerking betrekking op heeft. De zoektocht naar de juiste tekening en de beoogde positie, levert een inefficiënt proces. Gelukkig kan het ook anders.
Hoe werkt BCF? Een voorbeeld…
Stel: er komt een vraag tijdens het bouwproces. Laat deze vraag afkomstig zijn van de bouwplaats. Een bepaalde knoop behoeft toelichting. Aanvullende detaillering en maatvoering is gewenst, zo maakt de bouwplaats kenbaar. De knoop in het virtuele bouwwerk moet direct en eenduidig te communiceren zijn met een partner in het bouwproces, bijvoorbeeld de architect.
Dát kan met BCF. Selecteer in het virtuele model eventueel betreffende objecten in het model, kies een camerastandpunt en maak een ‘screenshot’, behorende bij de tekstuele omschrijving. Het maken van een dergelijke opmerking kan binnen enkele seconden; een enorme tijdwinst in vergelijking met het traditionele proces. De opmerking(en) kan men delen.
In de verzamelbak van opmerkingen kan men selecteren op basis van datum, eigenaar en ‘tag’ (sleutelwoord). Als in de tag bijvoorbeeld staal BL02 staat weergegeven, kan men opmerkingen selecteren op basis van de staalconstructie op bouwlaag 2. De mogelijkheden hierbij zijn eindeloos en zoals altijd valt of staat dit met goede afspraken. De ontvangende partij kan, in steeds meer gevallen, de BCF in de BIM-software importeren. Hierdoor kan het camerastandpunt in het model worden gevonden, waarmee het voor de ontvangende partij gemakkelijk wordt om te bepalen waar de opmerking betrekking op heeft. Gemak dient de mens, lijkt hier goed van toepassing.
Tekst: Rob Roef en Mathijs Natrop
Beeld: Construsoft
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.